Barneombudet: Voldsutsatte barn får ikke hjelpen de trenger

I Norge har ingen et spesielt ansvar for barn som blir utsatt for vold og overgrep. Barna trenger en lovfestet rett til hjelp, mener Barneombudet.

TRENGER HJELP: Barneombud Anne Lindboe mener barn som har blitt utsatt for vold og overgrep får for lite hjelp til å bearbeide opplevelsene sine. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRENGER HJELP: Barneombud Anne Lindboe mener barn som har blitt utsatt for vold og overgrep får for lite hjelp til å bearbeide opplevelsene sine. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Det er et stort hull i helsetjenestene som skal hjelpe barn etter vold og overgrep. Det er svært alvorlig, sier barneombud Anne Lindboe til NTB.

Hvert år blir tusenvis av barn i Norge utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Men mange av barna mangler både kunnskap om hva som ikke er greit å gjøre mot dem, og voksne de kan si ifra til. Oppfølgingstilbudet har store mangler, mens ingen sektor eller tjeneste har et særlig ansvar for disse barna.

Det kommer fram i rapporten «Hadde vi fått hjelp tidligere, hadde alt vært annerledes» som tirsdag legges fram på Oslo Met storbyuniversitet.

- Henger etter

- Barn som har blitt utsatt for vold og overgrep får ikke god nok hjelp til å bearbeide opplevelsene sine. Helsetjenestene henger etter i arbeidet mot vold mot barn, sier Lindboe, som mener vold og overgrep mot barn og unge er et betydelig, men undervurdert samfunnsproblem.

- Den manglende hjelpen bryter med FNs barnekonvensjon og barns rett til helsehjelp, slår hun fast.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer