Barneprostitusjon øker i Europa

Det blir mer og mer vanlig at barn utnyttes til salg av seksuelle tjenester i Europa. Mens sextrafikken tidligere gikk til land primært i Sørøst-Asia, kommer «tilbudet» stadig nærmere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet på prostituerte barn stiger og stiger i Europa. Den kommersielle utnyttelsen av barn i sexindustrien er svært lukrativ, sier den finske barn- og ungdomspsykiateren Merja-Maaria Turunen, som underviser finske politispirer om kriminalitet mot barn.

Britiske Scotland Yard og Metropolitan Police anslår at bransjen omsetter for mellom 3,6 og 6,9 milliarder kroner årlig bare i London. Prostitusjon står for mesteparten av dette beløpet.

Ikke synlig i gatene

I Vest-Europa er barneprostitusjonen ikke synlig i gatene. Den gjemmer seg bort på bordeller, i massasje- og badstufirmaer, og i eskortefirmaer. Barna kommer fra Brasil, Thailand, Kenya, Albania og Ukraina. Når de kommer til Europa, tar bakmennene fra dem passene og isolerer dem fra det øvrige samfunnet. Barna tør ikke kontakte politi, fordi de er ulovlige innvandrere og fordi de har erfart at politiet er korrupt. Vi må innse at barn som arbeider som prostituerte er slaver, det vil si sexslaver, sier Turunen.

- De som kjøper sex av barn snakker ikke om barnets rett til trygghet, utdanning og en framtid, sier hun.

Det er ikke bare pedofile menn som kjøper sextjenester av barn, men hvem som helst som kjøper sextjenester. Omtrent hver tiende finske mann har en eller annen gang kjøpt seksuelle tjenester, sier Turunen.

Hver tiende er mindreårig

I hele verden arbeider til sammen en million barn med kommersiell sex. De antas å utgjøre 20-30 prosent av alle prostituerte. I India selger 300.000 - 400.000 barn seksuelle tjenester, og i Brasil er antallet 250.000 - 500.000. Det er mye vanskeligere å anslå tallene i industrilandene, siden barneprostitusjon i den velstående verden skjer i det skjulte.

Noen av dem som utsettes for menneskehandel vet at de ender som prostituerte. Reisen er dyr, men de tror på løftene om at de vil tjene inn pengene innen tre måneder. Men sånn er det ikke. Barn får dårligere betalt enn voksne prostituerte.

- Jo lenger inn i Øst-Europa man kommer, desto billigere blir sextjenestene, og desto yngre blir de prostituerte, sier hun.

Også i Finland er det prostituerte barn. Omkring hver tiende prostituerte er mindreårige, har forskeren Reet Nurmi avslørt i en intervjuundersøkelse. Hver femte prostituerte debuterer i «yrket» i alderen 14-18 år. I Finland er det forbudt å kjøpe sex av personer under 18 år.

(NTB-FNB)