Barneran-tiltalte flirte i retten

De to hovedtiltalte i den store barneransaken lo åpenlyst da saken mot dem startet i Oslo byrett i dag. Til slutt brøt byrettsdommeren inn og sa at hun overhodet ikke forsto hva som var morsomt i en slik sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var da også en svært alvorlig og lang tiltalebeslutning byrettsdommer Ingunn Aarbakke konfronterte de fem tiltalte ungdommene. Ifølge påtalemyndigheten gjelder saken en rekke tilfeller av alvorlige trusler, ran og ransforsøk mot barn helt ned i 13-årsalderen. Ransutbyttet i de forskjellige sakene skal ha variert fra skarve 5 kroner og 50 øre, til vel 2 000 kroner.

Tiltalt for 51 lovbrudd
Hovedmannen, en 19 år gammel gutt av pakistansk opprinnelse, er tiltalt for til sammen 51 tilfeller av alvorlige trusler, voldsbruk, ran, ransforsøk, brudd på våpenloven og brudd på narkotikalovgivningen.

Han lo åpenlyst til den andre hovedtiltalte, en annen 19 år gammel gutt av pakistansk opprinnelse, da han tok plass i vitneboksen. Dette beklaget han imidlertid da dommer Aarbakke sa til ham at hun ikke kunne forstå hva som var morsomt i en sak som denne.

Ifølge aktor, statsadvokat Marit Bakkevig, vil straffesaken kunne komme til å bli en stor påkjenning for de fornærmede. Hun har fått henvendelser fra flere av foreldrene til barna som er innstevnet som vitner, som har sagt at de er bekymret for barna sine, og har sagt at barna gruer seg for å møte som vitner i retten.

Beskytte vitnene
- Derfor kan det bli aktuelt å be en del av tilhørerne som kan være venner og familie av de tiltalte, å forlate salen når disse barna kommer som vitner, sa Bakkevig.

Til sammen vil det bli ført 67 vitner i straffesaken, som er ventet å vare i to uker. I dag rakk bare den 19 år gamle hovedmannen å forklare seg for retten. Fraser som «jeg husker ikke», «det må ha vært en misforståelse» og «jeg var der, men gjorde ikke noe galt», gikk igjen gjennom hele hans forklaring.

På punkt etter punkt benektet han at han hadde truet noen, stjålet fra noen, eller brukt vold mot noen. Bare i forhold til et tilfelle av barneran, mot tre gutter i 16-årsalderen, erkjente han at han hadde tiltvunget seg penger - en hundrelapp.

Det tok nærmere halvannen time for byretten å gå gjennom tiltalebeslutningen med ungdommene som er i alderen 16 til 19 år. Guttene, tre av pakistansk opprinnelse, og to av jugoslavisk, svarte stort sett «nei» på spørsmålet om de erkjente straffskyld etter tiltalen.

(NTB)