Barnesexskandale i Australia

Når dronning Elizabeth kommer på besøk til Australia om få dager, kan hun lande med begge beina i en barnemisbruksskandale der hennes egen utsending er involvert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag diskuterte den australske regjeringen spørsmålet om framtiden til generalguvernør Peter Hollingworth, som er dronningens personlige representant i Australia. Skandalen skriver seg fra da Hollingworth var erkebiskop i den anglikanske kirken. Han blir sterkt kritisert for måten han behandlet flere beskyldninger om barnemisbruk blant prester på. I beste fall var Hollingworths opptreden klossete og inkompetent. I verste fall dreier det seg om et bevisst forsøk på å skjule overgrepene, ifølge kritikerne.

Når dronning Elizabeth kommer til Adeleide onsdag, vil hun etter planen ønskes velkommen av Hollingworth. Dronningen skal åpne møtet for Samveldets regjeringssjefer på feriestedet Coolum lørdag.

Bekymrede ministre

Opposisjonen i Arbeiderpartiet har bedt statsminister John Howard om å fjerne Hollingworth fra stillingen. Det er bare statsministeren som kan ta en slik avgjørelse, men han har allerede avvist å be dronning Elizabeth om å sparke Hollingworth.

Flere ministre skal være svært bekymret for at statsministerens holdning kan skade den konservative regjeringskoalisjonen. Men ingen av ministrene ville offentlig kritisere dronningens representant, som har hovedsakelig en formell og seremoniell rolle.

Presset mot 66-åringen økte ytterligere mandag da en av landets mest kjente geistlige, pastor Tim Costello, ba Hollingworth om å trekke seg.

- Det er selvfølgelig politisk pinlig, men husk at dronningen også er overhode for Englands statskirke, og den anglikanske kirke i Australia er knyttet til denne. Det er nå et intenst press som sammenfaller med hennes besøk og som roper på en løsning, sa baptisten Costello. I 1999 ledet han an i kampanjen for å erstatte den britiske monarken med en australsk president.

Ba om unnskyldning

Hollingworth ble utpekt i juni og skal egentlig sitte i stillingen i fem år. Han har flere ganger bedt om unnskyldning for ikke å ha gjort mer for å hjelpe ofrene for overgrep fra anglikanske prester og lærere.

Han hevdet imidlertid også at en 14 år gammel jente hadde framprovosert overgrep fra presten. Senere ba han om unnskyldning for denne uttalelsen og sa han hadde misforstått sammenhengen.

Søndag sa Hollingworth at det ikke var mulig å bekrefte påstandene om overgrep i ett av tilfellene. Derfor kunne han heller ikke gjøre noe med den aktuelle presten. Et annet tilfelle, som ble avslørt av TV-kanalen Channel Nine søndag, sa Hollingworth at han ikke kunne huske.

I en meningsmåling offentliggjort i avisen The Age mandag, sa 66 prosent at Hollingworth burde gå av, mens 23 prosent mente han bør blir. Nesten åtte av ti mente statsministeren burde sparke Hollingworth dersom han nekter å gå av.

NTB-AFP-Reuters