Barneskandale i motebransjen

Uerfarne modelljenter helt ned i 13-årsalderen risikerer å bli dopet og solgt til rike forretningsmenn. Den glitrende internasjonale modellbransjen rystes av en kjempeskandale etter en avslørende reportasje i BBC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er de to BBC-reporterne Donald MacIntyre og Lisa Brinkworth som forårsaker skjelvet i motebransjen. De har i lengre tid infiltrert miljøet som henholdvis fotograf og modell. Med skjult kamera og «Walraff-metoder» avslører de et lite flatterende bilde bak glitteret og glamouren i den internasjonale modellbransjen.

På den andre siden av catwalken avdekkes seksuell utnyttelse av småjenter helt ned i 13-års alderen, alkohol- og kokainmisbruk.

Avslører de store

Elite, verdens største modellbyrå, er blant de utpekte synderne. Linda Evangelistas tidligere ektemann Gerald Marie, som leder Elite Europa skal ha tilbudt BBC-modellen 4000 kroner for å gå til sengs med ham, ifølge Expressen. Da han fikk nei kastet han seg over henne. Han er også filmet under skjønnhetskonkurransen «Elite Model Look» hvor han gjorde obscøne håndbevegelser, og sa at han gledet seg til å bli alene med de femten finalistene.

- Nå er det er fire dager siden jeg hadde sex, sa han.

- Raffinert bordell

Ifølge BBC-reportasjen har en av Elites «barnevakter» skrytt av å ha ligget med 325 av jentene. Han har ansvaret for de yngste modellene i stallen. Opplysningene er en stor skandale for byrået som har satt igang en intern utredning. Elite har rundt 350 000 modeller tilknyttet seg i 60 land.

I skjulte opptak har såkalte «pr-menn» avslørt at de har avtaler med nattklubber i for eksempel Milano om at de skal ta med seg modeller på klubbene. Mennene får betalt etter hvor mange jenter som kommer. Hvis jentene etter påvirkning av alkohol eller narkotika havner i seng med rike forretningsmenn, vanker det mere penger. Klubbene er svært populære blant en spesiell type menn, kommer det fram i den rystende dokumentaren.

- Modellbyråene fungerer som usynlige raffinerte bordeller, hevder den tidligere modellen Benadetta Barzini.

Yngste mest utsatt

Det er unge naive jenter som kommer alene til fremmede land som er mest utsatt. De store modellbyråene innrømmer uten omsvøp at det fins et miljø i tilknytning til de unge håpefulle jentene. Men de avviser at de medvirker til at dette miljøet får tilgang til jentene. Ifølge Elite Modellbyrå bor jentene hjemme hos ansvarlige voksne og får ikke engang lov til å gå ut om kvelden. Andre byråer innrømmer at unge uerfarne jenter lett kan havne hos useriøse agenter.

UGLAMORØST: Det ser fint ut fra utsiden, men modellbransjen får stadig flere riper i lakken.