Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnesoldat fanget på Guantanamo i seks år

Rettssak mot kanadisk terrortiltalt starter i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En militærdomstol på Guantanamo Bay vil i dag, amerikansk tid, starte saken mot Omar Khadr. Den kanadiske statsborgeren er tiltalt for kriminelle handlinger han begikk i Afghanistan da han bare var femten år.

Khadr er tiltalt for drap på en amerikansk soldat, for å ha inngått i konspirasjon med al-Qaida og begått en rekke krigsforbrytelser. Han risikerer livsvarig fengsel hvis han blir dømt.

Forsvarerne til Khadr, som i dag er 21 år, ber om at hele tiltalen droppes fordi kanadieren var et barn da han skal ha begått forbrytelsene i 2002.

- Hvis domstolen utøver jurisdiksjon over Khadr vil den være den første militære dommeren i vestlig historie som holder en rettssak over krigsforbrytelser utført av et barn, sier Khadrs forsvarer, William Keubler.

Barn er ikke militære

Forsvareren mener militærdomstolen ikke har jurisdiksjon over Khadr fordi den ikke kan dømme barn.

- Mindreårige kan ikke oppnå militær status, dette er grunnlagt i sunn fornuft og i militær praksis, sier Keubler.

Det er selve rettsprosessen som har opprørt mennesker verden over og fått utallige menneskerettighetsorganisasjoner til å engasjere seg. Både UNICEF og Amnesty i Norge følger saken hans nøye.

RETTSLOKALET: Saken mot Omar Khadr skal opp til behandling i den militære domstolen på Guantanamo-leiren i Cuba. Foto: Scanpix
RETTSLOKALET: Saken mot Omar Khadr skal opp til behandling i den militære domstolen på Guantanamo-leiren i Cuba. Foto: Scanpix Vis mer

«UNICEF mener barn som har begått forbrytelser som barnesoldater først og fremst skal sees på som ofre for voksne som har brutt internasjonal lov ved å rekruttere barn», sier organisasjonen i en pressemelding.

Trent opp til å bli martyr

Omar Khadrs historie har blitt fortalt i medier over hele verden. 15 år gammel ble han arrestert i Afghanistan for å ha drept en amerikansk soldat, da USAs styrker angrep leiren Ab Khail.

Khadr vokste opp i Toronto i Kanada hos sin fundamentalistiske far. Han ble indoktrinert i konservativ islam fra han var liten gutt og opplært til at det største han kunne oppleve i livet var å bli martyr. Sammen med faren og brødrene reiste han mye rundt i Pakistan og Afghanistan, han skal ha møtt Osama bin Laden og en rekke andre toppmenn i al-Qaida og tilbrakt mye tid i leirene deres. Han var trent i militær krigføring før han var tolv og skal ifølge tiltalen ha deltatt i en rekke angrep mot amerikanske styrker i Afghanistan før han ble tatt til fange i 2002.

Fastlenket og slått

Omar Khadr har fortalt om en svært brutal behandling etter at han ble arrestert. Han ble skutt i brystet under arrestasjonen, men ble etter operasjonen nektet smertestillende under avhør. Han forteller at han måtte vaske gulv før sårene var grodd. Han skal ha stått fastbundet mens kamphunder angrep ham.

Under transporten til Guantanamo i oktober 2002 var 15-åringen lenket på hender og føtter, kledd med hodetelefoner og svart hette slik at alle sanser var blokkert. Fangene ble fraktet liggende på gulvet i bitende kulde i femten timer.

Khadr skal ha blitt utsatt for omfattende tortur som 15 år gammel fange på Guantanamo Bay. Han sier at han ble lenket på hender og føtter og tvunget til å stå med ryggen krokbøyd eller ligge på gulvet i fosterstilling på grunn av en kort kjetting mellom hånd- og fotlenkene. Han ble lenket til en bolt i gulvet, og måtte ligge på gulvet alene i timevis. Mens han var lenket ble han flere ganger løftet etter nakken og deretter sluppet ned på gulvet igjen.

image: Barnesoldat fanget på Guantanamo i seks år

En periode ble han holdt i varetekt i den beryktede Camp V på Guantanamo, som er reservert for fanger som er «svært verdifulle» eller «ikke samarbeidsvillige». Han sier at lyset stod på 24 timer i døgnet, at airconditionen stod på iskaldt hele tiden, at han stadig satt i isolat, noen ganger opp til en måned av gangen og at han fikk mosjon kun hver fjerde eller femte dag.

I dag, nesten seks år etter arrestasjonen skal saken opp for behandling. Den ble avvist av retten i sommer på grunn av en juridisk formalitet, men i september ble det besluttet at saken skulle behandles av den militære domstolen.

TILTALT: 15 år gammel ble Omar Khadr arrestert av amerikanske soldater i Afghanistan.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media