Barnesoldater får med seg selvmordspiller

LONDON (Dagbladet): Tamilbarn verves systematisk til å kjempe i Sri Lankas blodige borgerkrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barna utstyres med selvmordspiller før de slippes ut i fiendeterritoriet.

Det var i en TV-reportasje tirsdag at den kjente BBC-reporteren Sue Lloyd-Roberts intervjuet noen av barna som tvinges til å verve seg i ung alder. Lloyd-Roberts har besøkt begge sider i konflikten på Sri Lanka. For noen år siden avslørte hun slavearbeid blant barn i Kina. Nå er det tamilbarnas skjebne som har vært tema på BBC2s Newsnight.

Tiltalt

Et av barna hun møtte var Roshanna (17), som ble rekruttert da hun var 13 år gammel. Hun ble tatt til fange av regjeringssoldatene da hun var med på et tamil-angrep mot en militærpost, og er tiltalt for å ha drept to soldater.
- Jeg ble trent opp til å bruke maskingevær, granater og pistoler, forteller hun.

To andre jenter som ble tatt til fange for tre år siden nektet å snakke med den britiske reporteren. De to ble avslørt da de svømte rundt og plasserte undervannsminer på båter på nordøstkysten. De nektet å adlyde fengselsdirektøren som ville at de skulle fortelle om livet som geriljasoldater. Tre års fengsel hadde ikke gjort dem mer medgjørlige.

Propaganda

En av dem som rekrutterer barn til geriljaen forsvarer det han gjør.

- Barn ønsker å slåss. De har sett sine foreldre bli drept og de slutter seg til styrkene for å hevne den undertrykkelsen som har foregått her, sier han.
Myndighetene på Sri Lanka har et helt annet syn. De mener geriljen er så desperat at den er nødt til å bruke barn, fordi den ikke har flere voksne menn å rekruttere.

Roshanna, som ble intervjuet, fortalte at alle barnesoldater utstyres med en selvmordpille. Den inneholder blåsyre og skal tas hvis de fanges. Da hun ble skadd klarte hun ikke å nå denne selvmordspillen før hun ble tatt til fange.