Barnestoler har flere bakterier enn doseter

E-coli og andre basselusker fryder seg på podens stol ved bordet.

GLAD I MAT: Barn er glade i mat og søl. Men det kan få konsekvenser for helsa om det ikke holdes godt nok rent. Foto: JON TERJE H. HANSEN/Dagbladet
GLAD I MAT: Barn er glade i mat og søl. Men det kan få konsekvenser for helsa om det ikke holdes godt nok rent. Foto: JON TERJE H. HANSEN/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Barnestoler er praktisk og populært, men hva skjer dersom man ikke er nøye med renholdet? Det har en undersøkelse uført av selskapet Microban funnet svaret på, skriver Mail online.

Resistente bakterier Under en test på 30 barnestoler i amerikanske restauranter fant de et gjennomsnittlig bakterienivå på 147 stykker per kvadratcentimeter. Toppscoreen var 1200, mens et vanlig toalettsete har et snitt på åtte bakterier kvadratcentimeter, ifølge selskapet.

Blant bakteriene var E-coli og gule stafylokokker. Sistnevnte har utviklet resistens mot vanlig pencilin under behandling.

- Barn kan lettere bli infisert av bakterier enn voksne, på grunn av et svakere immunforsvar, sier Nicholas Moon, direktør i selskapets teknologiavdeling.

Han mener restauranter ofte tilbyr barnefamilier tilgrisede stoler som ikke er rengjort når de kommer til restauranten med småbarn.

- Puter verst - Ofte kan også stolene se rene ut, mens de er dekket av en rekke bakterier fordi personalet ikke rengjør med antibakteriell spray før neste unge tar plass, sier Moon.

Mikrobiologen Ron Cutler ved Queens Mary University i London mener barnestoler med puter er de største synderne.

- Dersom opplysningene i undersøkelsen stemmer, så kan jo barn bli syke etter kontakt med slike stoler. Stoler med puter er nok de vanskeligste å rengjøre gjennom dagen, sier Cutler.

Selskapet som har utført testen produserer selv bakteriedrepende midler.