Barnesykdommer utryddes

De tradisjonelle barnesykdommene meslinger, kusma og røde hunder er i ferd med å bli utryddet i Norge. I fjor fikk bare tre barn i hele landet meslinger. Men kikhosten rammer fremdeles mange - til tross for vaksinering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vaksinasjonsprogrammet som ble startet i 1983 mot de tre tradisjonelle barnesykdommene har gjort sitt: Bare fem barn fikk kusma og fire røde hunder i hele fjor, viser tall fra Folkehelsa. Og i år kan forekomsten bli enda lavere: Hittil har ingen hatt meslinger, og kusma og røde hunder har bare rammet en hver.

- Dødsfall unngått

- Det er et europeisk mål å utrydde meslinger helt de kommende fem- ti åra. Dette er realistisk, og det skyldes vaksinen, sier overlege Hans Blystad ved Statens institutt for folkehelse.

Året før massevaksinasjonen ble igangsatt fikk 6000 i Norge meslinger, 8600 kusma mens 3800 fikk røde hunder. 20000 hadde meslinger et av åra forekomsten var på sitt høyeste.

Frivillig

- Fordelen nå er at ungene slipper å bli syke. Meslinger kunne dessuten være alvorlig og kunne gi hjernehinnebetennelse. At vi har unngått dødsfall, ja det er helt sikkert. Røde hunder er et eksempel på sykdom som kan skade et foster dersom mor blir syk, sier Blystad.

Vaksinen mot de tradisjonelle barnesykdommene er en del av et felles europeisk vaksinasjonsprogram. Det er en frivillig sak, men norske foreldre har få betenkeligheter: 95 prosent av barna vaksineres.

- I enkelte europeiske land er det større skepsis mot vaksine, særlig i Tyskland, der langt færre barn vaksineres, sier overlege Blystad.

- Svekkes barns immunitet når de ikke blir naturlig syke?

- Med vaksine unngår vi både død og lidelse. Det er heller ikke bevist noe omkring dette, sier Blystad.

Barn vaksineres også mot kikhoste via den såkalte trippelvaksinen. Likevel brøt det ut en kikhosteepidemi i 1997/98 i flere land, blant dem Norge. Fremdeles er forekomsten høy. Tall fra Folkehelsa viser at 808 hittil i år har fått kikhoste, mot 525 året før.

- Tallene er ikke urovekkende. De var høyere enn dette da det var epidemisk. Kikhostevaksine varer bare til sju- åtteårsalderen. Vi vet ikke om dette er grunnen til oppblomstringen. Men det er snakk om å innføre en fjerde dose vaksine seinere i barndommen, for å begrense antallet tilfeller, sier Blystad.