Barnesykdommer utryddes

De tradisjonelle barnesykdommene meslinger, kusma og røde hunder er i ferd med å bli utryddet i Norge. I fjor fikk bare tre barn i hele landet meslinger. Men kikhosten rammer fremdeles mange - til tross for vaksinering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vaksinasjonsprogrammet som ble startet i 1983 mot de tre tradisjonelle barnesykdommene har gjort sitt: Bare fem barn fikk kusma og fire røde hunder i hele fjor, viser tall fra Folkehelsa. Og i år kan forekomsten bli enda lavere: Hittil har ingen hatt meslinger, og kusma og røde hunder har bare rammet en hver.

- Dødsfall unngått

- Det er et europeisk mål å utrydde meslinger helt de kommende fem- ti åra. Dette er realistisk, og det skyldes vaksinen, sier overlege Hans Blystad ved Statens institutt for folkehelse.

Året før massevaksinasjonen ble igangsatt fikk 6000 i Norge meslinger, 8600 kusma mens 3800 fikk røde hunder. 20000 hadde meslinger et av åra forekomsten var på sitt høyeste.

Frivillig

- Fordelen nå er at ungene slipper å bli syke. Meslinger kunne dessuten være alvorlig og kunne gi hjernehinnebetennelse. At vi har unngått dødsfall, ja det er helt sikkert. Røde hunder er et eksempel på sykdom som kan skade et foster dersom mor blir syk, sier Blystad.

Vaksinen mot de tradisjonelle barnesykdommene er en del av et felles europeisk vaksinasjonsprogram. Det er en frivillig sak, men norske foreldre har få betenkeligheter: 95 prosent av barna vaksineres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.