Barnetran ikke for spedbarn

Möllers Barnetran er ikke godkjent for barn under tre år. Men det står ikke på flaska.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Produsenten Peter Möller innrømmer at Möllers Barnetran ikke er beregnet på småbarn. Det var bekymrede foreldre som debatterte på nettstedet dinbaby.com, som oppdaget dette. - Jeg anbefaler ikke denne tranen til spedbarn. Den inneholder en smaksingrediens spedbarna ikke trenger. Smaken er et kunstig framstilt aromastoff med smak av frukt. Vi har laget tranen for barn mellom tre og seks år, sier fagsjef Aina Lien i Peter Möller.

- Ikke farlig

Hun mener det likevel er ufarlig å gi den til spedbarn. - Man kan gi denne tranen til barn under tre år. Det er ikke farlig. Men den er ikke laget for spedbarn. Men det blir feil å advare mot det. Aromaen er trygg når det gjelder allergi, og er vanlig i annen mat, sier hun. - Det står ikke på flaska at den ikke skal gis til spedbarn? - Det står at den er for barn og voksne. Men vi vil vurdere å gjøre merkingen enda bedre, sier Lien. Teksten på flaska er følgende: «Anbefalt dagdose for barn og voksne: 5 ml (ca. en barneskje). Oppbevares utilgjengelig for barn. Åpnet flaske bør oppbevares kjølig.» Bakgrunnen for at selskapet utviklet barnetranen, var undersøkelser fra ernæringsrådet som viste at under ti prosent av fireåringene tar tran hver dag. Mange barn får derfor ikke dekket sitt behov for D-vitaminer. Ernæringsrådet anbefaler tran fra fire ukers alder. Da skal de bare ha noen dråper. Men du skal altså bruke vanlig tran og ikke barnetran.

- Kan søke

Mattilsynet må godkjenne næringsmidler til småbarn tilsatt aroma. - Vi har ikke fått søknader om å aromatisere produkter til barn under tre år. Men det kan søkes om, sier rådgiver Ingvild K. Tømmerberg ved seksjon for fremmedstoffer og tilsetningsstoffer.

BARNETRAN: Tranen er beregnet på barn mellom tre og seks år, ifølge produsenten.