Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flengende budsjett-kritikk mot KrF

- Barnetrygd-tyveri

Regjeringen øker sosialhjelpen for å hindre at den spiser av barnetrygden. Likevel får KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad flengende kritikk fra Stortinget.

Kjell Ingolf Ropstad intervjues i Dagbladets valgbod. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Kjell Ingolf Ropstad intervjues i Dagbladets valgbod. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ropstad velsigner rådmennenes barnetrygd-tyveri fra barna som trenger det mest, tordner SVs Freddy Andrè Øvstegård til Dagbladet.

REAGERER: Freddy Øvstegård (SV) mener regjeringens innsats mot barnefattigdom har store hull. foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
REAGERER: Freddy Øvstegård (SV) mener regjeringens innsats mot barnefattigdom har store hull. foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Partiet hans har flere ganger kritisert at barnetrygden i mange norske kommuner regnes som inntekt og trekkes fra beløpet som utbetales i sosialhjelp. For å bøte på dette har regjeringen i forslaget til statsbudsjett økt de veiledende statlige satsene for sosialstønad like mye som barnetrygden økes i samme budsjett.

Barnetrygden øker med 3600 kroner i året for barn opp til fylte seks år fra 1. september neste år, men Øvstegård mener det langt ifra er sikkert at dette kommer alle barna til gode. Han viser til at sosialhjelpsatsene kun er veiledende.

- Kommunene får fortsatt lov til ta barnetrygda over sosialhjelpen. Da blir KrFs nestekjærlighet for barna som lever i fattigdom veldig hul, sier SV-representanten.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad ble far til sitt andre barn på selveste statsbudsjett-dagen. Derfor er det statssekretær Jorunn Hallaråker som svarer på KrF-lederens vegne.

Slår tilbake

- KrF har fått gjennomslag for en betydelig økning av barnetrygden, noe SV aldri var i nærheten av å få til i regjering, sier Hallaråker.

- Det har vært viktig for regjeringen at alle familier skal sitte igjen med en reell økning, også de som mottar sosialhjelp. Derfor har vi i regjeringsplattformen fastslått at økningen skal komme alle til gode, fortsetter hun.

- I praksis betyr det at de veiledende satsene på sosialstønad økes for de barna som får økt barnetrygd. Vi forventer at kommunene følger opp og leverer på dette, konkluderer Ropstads statssekretær.

- Gjør jobben

SVs Freddy André Øvstegård mener det er fullstendig urimelig at barn som vokser opp med en mor eller far som mottar sosialhjelp, mange steder ikke får beholde hele barnetrygden.

KRITISERES: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ler av beskrivelser som «mørkemann» og «bedehusgutt». Vis mer

- Der KrF svikter i regjering rydder SV opp i kommunene. Etter valget har vi allerede fått gjennomslag i 19 nye kommuner for at alle familier skal få beholde hele barnetrygda, og det forhandles enda mange steder, sier Øvstegård.

Også SV-leder Audun Lysbakken har angrepet KrF og barneminister Kjell Ingolf Ropstad for å svikte i kampen mot barnefattigdom, men fikk i tirsdagens VG svar på tiltale fra statsråden:

- I sin iver etter å male regjeringen usosial, glemmer Lysbakken at regjeringen øker barnetrygden, et av de viktigste tiltakene mot barnefattigdom. Noe som Lysbakken selv aldri klart å få til da SV var i regjering.

-

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media