Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnetrygden stoppet fire dager etter at Bente (14) ble drept

GRIMSTAD (Dagbladet): Bare fire dager etter at mamma Gerd Marit Byrkje (40) fant sin 14 år gamle datter Bente voldtatt og knivdrept på pikerommet, fikk hun brev fra trygdekontoret om at barnetrygd og bidrag var stoppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under rettssaken ble hun nektet bistandsadvokat. Statsadvokaten mente det var unødvendig.

Det offentliges behandling av Evanger-kvinnen ble i går trukket fram som et eksempel på hjerteløs og mangelfull oppfølging av de pårørende til barn som dør etter kriminelle handlinger.

De siste fem åra er 24 barn og ungdommer drept i Norge. I helga var foreldre til 15 av dem til stede ved et seminar i Grimstad.

Arrangør var Stine Sofies Stiftelse under ledelse av prosjektleder Bente Bergseth og Ada Sofie Austegard, mor til et av Baneheia-ofrene.

De pårørende er samstemte i kravet om økte rettigheter: 72 prosent av de pårørende er misfornøyd med tilbudet de fikk fra kriseteamene og det offentlige.

Det kom fram under seminaret.

Ingen av dem har mottatt informasjon om rettigheter om for eksempel trygdeordninger og omskolering.

Sterkt møte

Alenemora Gerd Marit Byrkje var en av mødrene som deltok på Grimstad-seminaret. I går ettermiddag reiste hun hjem til Evanger med hodet fullt av opplevelsene.

Hun beskriver et unikt og spontant fellesskap mellom foreldrene som møttes.

- Jeg trodde det bare var jeg som tenkte og sørget slik jeg gjorde. Men så viser det seg jo at vi er mange som har de samme opplevelsene i sjokket over å ha blitt frarøvet et barn, sier Byrkje til Dagbladet.

6. november 1996 kom Byrkje hjem og fant datteren død i en blodpøl. I ettertid viste det seg at gjerningsmannen, en fem år eldre gutt fra bygda, hadde haiket til Bergen og sett to voldsfilmer på kino før han meldte seg for politiet.

Fire dager seinere fikk Gerd Marit Byrkje brev fra trygdekontoret: Det var slutt på barnetrygd og bidrag, siden datteren var død.

- Det nærmet seg utbetalingsdagen, så det var tydelig om å gjøre å spare noen penger, sier Byrkje.

Strenge krav

- Jeg ble så forbannet og kunne brukt mange sterke uttrykk om hva jeg følte da. Først viste jeg brevet til min nærmeste familie og så heiv jeg det.

Etter å ha møtt andre foreldre som har vært i samme situasjon, sier hun at trygdekontorets brev ikke var en overraskende handling.

- De har vel sine regler å holde seg til. Men i en slik sak og en slik situasjon der det gjaldt drap, så kunne de vel utbetalt ytelsene et par måneder ekstra. Jeg følte det ekstra byrdefullt at pengene ble stoppet så brått, forteller Byrkje.

Den økonomiske belastningen illustreres ved at de tilstedeværende foreldrene på Grimstad-seminaret til sammen har fått utbetalt 640000 kroner i voldsoffererstatning.

De pårørende krever at staten endrer praksis og utbetaler erstatning umiddelbart etter at det er påvist kriminell handling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!