BEKYMRET :  Lensmann i Stord Bernt Norvalls mener verken barnevern eller helsevesenet har kapasitet til å ta seg av 13-åringen som har innrømmet drap på sin 3 år gamle fosterbror. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
BEKYMRET : Lensmann i Stord Bernt Norvalls mener verken barnevern eller helsevesenet har kapasitet til å ta seg av 13-åringen som har innrømmet drap på sin 3 år gamle fosterbror. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

- Barnevern og helsevesen har ikke kapasitet til å ta seg av 13-åringen

Stord-lensmann er bekymret for hva som vil skje med 13-åringen som har innrømmet drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lensmann Bernt Norvalls ved Stord lensmannskontor er bekymret for hvordan barnevernet og helsevesenet skal klare å ta seg av 13-åringen
som har innrømmet å ha tatt livet av sin 3 år gamle fosterbror, når han om få dager er ferdig med den psykiatrisk utredningen han er underlagt.

- Vi vil snart slippe saken og være ferdig med etterforskningen. Da vil helsevesenet og barnevernet få utfordringer som jeg ikke kan se at de har tilstrekkelig kapasitet til å løse. De har verken mannskaper eller lokaler for det her i vårt distrikt, sier Norvalls til Dagbladet.

- Jeg stiller meg spørsmålet om samfunnet vårt er rustet til å takle denne type unge gjerningsmenn, som kanskje har et potensial i seg til å gjenta en så alvorlig og voldelig sak som 13-åringen har erkjent å ha gjort, sier han videre.

Dialog med forsvarer Det var forrige torsdag at 13-åringen drepte sin fosterbror med kniv og stump vold. Han ropte deretter på faren. Da faren kom, ble han også angrepet.

Lensmann Bernt Norvalls sier at etterforskerne vil ha en samtale med forsvarsadvokat Kjell Steinsbø i løpet av denne uka.

- I den anledning vil vi spørre om han har informasjon om guttens motiv som han kan dele med oss. Vårt mål er å belyse guttens atferd, hvorfor og hvordan han kunne gjøre det, sier Norvalls.

Poltiet har ikke fått bekreftet noe motiv, men overfor forsvareren har han gitt en detaljert beskrivelse av bakgrunnen for volden.

Innrømmer problemet Kommunalsjef i Stord kommune, Knut Gram, gir lensmannen rett i at de ikke har kapasitet til å håndtere 13-åringen.

- Per i dag har vi ikke kapasitet til å ta i mot ham. Det er viktig å understreke at dette er per i dag. Vi er i dialog med barnevern og Helse Fonna om mulige løsninger, men per i dag har vi ikke kapasitet, sier Gram til Dagbladet.

Han mener derimot at dette er en hypotetisk problemstilling fram til gutten skrives ut.

13-åringen blir nå observert av psykiatere i ti dager. Hva som videre vil skje med gutten etter dette er uvisst. Politiet har opprettet en pårørendekontakt for de biologiske foreldrene og for fosterforeldrene. I tillegg er det oppnevnt en egen setteverge for gutten.

Opp til barnevernet - Vi vet ennå ikke hva som vil skje med ham. Det skal være et møte på torsdag hvor dette er tema. Dette er utenfor mitt fagområde, og vil være opp til barnevernet og observatørene å avgjøre. Hvis det blir flere avhør som vil jeg selvfølgelig bistå, men utover det er min jobb slik jeg ser det mer eller mindre ferdig,  sier 13-åringens forsvarer Steinsbø.  

Han påpeker at gutten har rett til å bli hørt i spørsmålet om hva som skal skje med ham, og at det er derfor han har fått oppnevnt en setteverge.

Som Dagbladet tidligere har skrevet har Norge svært liten erfaring med å håndtere barn som har begått drap. Fra 1991-2012 var det ikke et eneste drap begått av barn under 15 år i Norge.

- For tre, fire år siden var den en som akkurat var fylt femten år som drepte en pensjonist i Sarpsborg. Vedkommende ble plassert i en institusjon. Det er veldig sjelden at barn dreper andre barn, også internasjonalt, har voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen tidligere sagt til Dagbladet.   

TRAGEDIE:  Blomster og lys er satt ut ved huset der den tre år gamle gutten ble drept. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TRAGEDIE: Blomster og lys er satt ut ved huset der den tre år gamle gutten ble drept. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer