IKKE BARE IDYLL: Barnevernet advarer turoperatørene om at flere barn utsettes for omsorgssvikt når de reiser med foreldrene på ferie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
IKKE BARE IDYLL: Barnevernet advarer turoperatørene om at flere barn utsettes for omsorgssvikt når de reiser med foreldrene på ferie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Barnevernet ber turoperatører skjerpe rutiner

Barnevernet i Sandnes i Rogaland har i flere år fått henvendelser om barn som opplever fyll og grov omsorgssvikt på sydenturer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi hører flere fortelle om opplevelser der folk er usikre på om de burde grepet inn, sier barnevernsjef i Sandnes, Trygve Apeland til Stavanger Aftenblad.

Nå tar de kontakt med turoperatørene.

- Vi sender nå ut et brev til selskapene som har avganger fra Sola. I brevet ber vi reiseoperatørene lage klare retningslinjer som tas i bruk når barn utsettes for omsorgssvikt på deres feriesteder, sier barnevernsjefen.

- Det viktigste for oss er at gode rutiner kommer på plass og blir praktisert. Vi kan gjerne være behjelpelige med å utforme disse, sier Apeland.

Hans råd til feriefolk som opplever situasjoner der barn har det vanskelig, er at de tar seg av barnet og sikrer at det har trygge voksenpersoner rundt seg.

- De kan gjøre utspill mot foreldrene, en markering som kan bidra til at situasjonen bedrer seg. De bør også henvende seg til turoperatøren og sterkt anmode om at de håndterer dette videre, sier han.

- De bør se på mulighetene for å skjerme barnet, eller på annet vis sikre at dette ikke kommer i en farlig situasjon. Videre bør de ta kontakt med barnevernet i Norge slik at vi kan få vurdere tiltak.

(NTB)