Barnevernet fikk ikke hente baby

Da barnevernet skulle komme for å ta den 16 månder gamle jenta fra foreldrene, stilte hele bygda opp for å barrikadere huset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldrene har i følge Nordlands Framtid skaffet seg hemmelig telefonnummer. De har også nektet å fortelle barnevernet hvor de bor. Da de skulle overlevere jenta til barnevernet på onsdag, møtte de ikke opp på avtalt sted.

Dramaet rundt den 16 måneder gamle jenta utspiller seg i Tysfjord kommune i Nordland. Torsdag ettermiddag skulle barnevernet på nytt hente jenta og bringe henne til fosterforeldre. Da tok bygdefolket affære:

Nærmere 30 personer barrikerte huset der jenta, hennes mor og hennes stefar bor. Med plakater som «Redd jenta» fortalte de med all mulig tydelighet hva de mener om saken.

Barnevernet hadde i følge Nordlands Framtid opprinnelig bestemt at jenta skulle sendes til norske fosterforeldre i Evenes. Jentas halvt samiske mor og samiske stefar krever at jenta ikke bryter med sin samiske opprinnelse når hun kommer til en ny familie.

Barnevernet har nylig godkjent jentas samiske gudforeldre som fosterforeldre, men møtte aldri opp da de skulle møte jenta, mora og stefaren i går ettermiddag.

- Barnevernet skulle komme hjem til oss for å diskutere om jenta skulle over til fosterforeldrene i går eller i dag. Nå har de brutt den avtalen jeg var villig til å inngå. De er ikke velkomne i mitt hus mer, sier jentas mor til Nordlands Framtid.

Selv om gudforeldrene er godkjent som fosterforeldre, ønsker ikke moren og stefaren at jenta skal settes i fosterhjem før en dom er avsagt i Salten Herredsrett. Foreldrene vil at barnevernet skal godkjenne at jenta har fulltids barnehageplass i samisk barnehage, med tilsyn og rapportering til barnevernet hvis jenta lider nød i hjemmet.

Både foreldrene og deres advokat Jon-Terje Hagenlund mener at foreldrene i tiden fram mot rettssaken bør få mulighet til å bevise at de kan ha omsorgen for den lille datteren sin.

BARRIKADE: Slekt og venner samlet seg utenfor huset der jenta og hennes foreldre bor. De støtter mora og stefaren i kampen om den lille babyen.