Barnevernet fikk medhold i 92,8 prosent av sakene hvor de ville frata foreldre omsorgen

Advokatfirma har sendt inn klage på fylkesnemnda i Buskerud og Vestfold.

FÅR NESTEN ALLTID MEDHOLD: I 2014 ga fylkesnemnda i Buskerud og Vestfold barnevernet medhold i 92,8 prosent av sakene hvor det offentlige ville frata foreldre omsorgen for barn. Nå har Advokatfirmaet Sølverud i Drammen levert klage på fylkesnemnda. Foto: NTB Scanpix
FÅR NESTEN ALLTID MEDHOLD: I 2014 ga fylkesnemnda i Buskerud og Vestfold barnevernet medhold i 92,8 prosent av sakene hvor det offentlige ville frata foreldre omsorgen for barn. Nå har Advokatfirmaet Sølverud i Drammen levert klage på fylkesnemnda. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det hjelper ikke hva du sier eller hvilke vitner du fører. Uansett stiller du med en tapt sak. Mine kolleger og jeg opplever ikke at fylkesnemda foretar en reell overprøving av barnevernets vedtak, sier advokat Marie Sølverud til Dagbladet.

1. juli sendte Advokatfirmaet Sølverud en klage på fylkesnemnda i Buskerud og Vestfold til Sentralenheten for fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker.

Fylkesnemnda i Buskerud og Vestfold er en av tolv fylkesnemnder i landet som legalitetskontrollerer og klagebehandler barnevernets vedtak om akuttplasseringer eller omsorgsovertakelser av barn.

Frykter for rettssikkerheten

Advokatene mener fylkesnemnda i Buskerud og Vestfolds håndtering av barnevernssaker er til fare for rettssikkerheten for de berørte familiene, og lister opp en rekke punkter i sin klage:

  • Advokatkontoret hevder at de til stadighet opplever at de ikke får lov til å dokumentere avgjørende bevis for nemnda og at de ofte blir avbrutt av nemndsleder.
  • Advokatene har flere ganger opplevd at nemndsleder nekter dem å føre enkelte vitner.
  • De opplever svært sjelden at fylkesnemnda i Buskerud og Vestfold oppnevner sakkyndig, og påpeker at det er uheldig at man bare bruker barnevernets sakkyndige.
  • Advokatene opplever at enkelte nemndsledere har en arrogant holdning, og at de kutter bevisføring uten rimelig grunn.

«Umulig å vinne»

Advokatfirmaet viser også til statistikk de har innhentet fra Sentralenheten for fylkesnemndene, som viser i hvor stor grad fylkesnemnda i Buskerud og Vestfold gir barnevernet medhold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer