<strong>FÅR NESTEN ALLTID MEDHOLD:</strong> I 2014 ga fylkesnemnda i Buskerud og Vestfold barnevernet medhold i 92,8 prosent av sakene hvor det offentlige ville frata foreldre omsorgen for barn. Nå har Advokatfirmaet Sølverud i Drammen levert klage på fylkesnemnda. Foto: NTB Scanpix
FÅR NESTEN ALLTID MEDHOLD: I 2014 ga fylkesnemnda i Buskerud og Vestfold barnevernet medhold i 92,8 prosent av sakene hvor det offentlige ville frata foreldre omsorgen for barn. Nå har Advokatfirmaet Sølverud i Drammen levert klage på fylkesnemnda. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Barnevernet fikk medhold i 92,8 prosent av sakene hvor de ville frata foreldre omsorgen

Advokatfirma har sendt inn klage på fylkesnemnda i Buskerud og Vestfold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det hjelper ikke hva du sier eller hvilke vitner du fører. Uansett stiller du med en tapt sak. Mine kolleger og jeg opplever ikke at fylkesnemda foretar en reell overprøving av barnevernets vedtak, sier advokat Marie Sølverud til Dagbladet.

1. juli sendte Advokatfirmaet Sølverud en klage på fylkesnemnda i Buskerud og Vestfold til Sentralenheten for fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker.

<strong>KRITISK:</strong> Advokat Marie Sølverud er svært kritisk til fylkesnemnda i Buskerud og Vestfolds håndtering av barnevernsaker. Foto: Jaques Hvistendahl
KRITISK: Advokat Marie Sølverud er svært kritisk til fylkesnemnda i Buskerud og Vestfolds håndtering av barnevernsaker. Foto: Jaques Hvistendahl Vis mer

Fylkesnemnda i Buskerud og Vestfold er en av tolv fylkesnemnder i landet som legalitetskontrollerer og klagebehandler barnevernets vedtak om akuttplasseringer eller omsorgsovertakelser av barn.

Frykter for rettssikkerheten

Advokatene mener fylkesnemnda i Buskerud og Vestfolds håndtering av barnevernssaker er til fare for rettssikkerheten for de berørte familiene, og lister opp en rekke punkter i sin klage:

Fylkesnemnda

I Norge er det tolv fylkesnemnder for barnevern og sosiale saker.

Fylkesnemndene legalitetskontrollerer og klagebehandler barnevernets vedtak om å akuttplassere barn utenfor hjemmet.

Nemdene behandler også barnevernets vedtak om omsorgsovertakelser.

Fylkesnemndas avgjørelser kan ankes til tingretten.

  • Advokatkontoret hevder at de til stadighet opplever at de ikke får lov til å dokumentere avgjørende bevis for nemnda og at de ofte blir avbrutt av nemndsleder.
  • Advokatene har flere ganger opplevd at nemndsleder nekter dem å føre enkelte vitner.
  • De opplever svært sjelden at fylkesnemnda i Buskerud og Vestfold oppnevner sakkyndig, og påpeker at det er uheldig at man bare bruker barnevernets sakkyndige.
  • Advokatene opplever at enkelte nemndsledere har en arrogant holdning, og at de kutter bevisføring uten rimelig grunn.

«Umulig å vinne»

Advokatfirmaet viser også til statistikk de har innhentet fra Sentralenheten for fylkesnemndene, som viser i hvor stor grad fylkesnemnda i Buskerud og Vestfold gir barnevernet medhold.

Av 140 vedtak om å frata foreldre omsorgen for barn i 2013, ga fylkesnemnda barnevernet medhold i 87, 1 prosent av sakene.

Av 130 vedtak om omsorgsovertakelse i 2014, ga fylkesnemnda barnevernet medhold i 92,8 prosent.

Av 90 vedtak om omsorgsovertakelse i 2015, ga fylkesnemnda barnevernet medhold i 85,4 prosent.

Ved klagebahandling av 76 vedtak om akuttplassering av barn utenfor hjemmet i 2013, ga fylkesnemnda barnevernet medhold i 91,1 prosent av sakene.

Tilsvarende tall for 2014 og 2015, viser en medholdsprosent på henholdsvis 92 prosent og 83,2 prosent. I begge disse åra var det 56 akuttvedtak til klagebehandling i nemnda.

«Vi opplever at det er nesten umulig å vinne fram i nemnda, men at nemndas vedtak ofte omgjøres av tingretten når vi begjærer rettslig overprøving», heter det i klagen fra advokatkontoret.

- Kjenner oss ikke igjen

- Vi har aldri opplevd å få medhold i fylkesnemnda i Buskerud og Vesthold. Det gjelder meg og mine kolleger som har prosedert der, sier advokat Sølverud.

- Vi kjenner oss ikke igjen i det Advokatfirmaet Sølverud hevder i sin klage. Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere den konkrete klagen nærmere, da man nå er i en klageprosess, sier daglig leder Ingrid Sollid i fylkesnemnda i Buskerud og Vestfold.

På generelt grunnlag vil hun si at «rettssikkerheten blir godt ivaretatt i saker som behandles i fylkesnemnda».

- Vi har ikke statistikk over utfallet av saker som blir behandlet i tingretten etter at en part har begjært rettslig overprøving av et vedtak i fylkesnemnda. Inntrykket her i fylkesnemnda er at få saker får et annet utfall i tingretten, sier Sollid.

Videre hevder fylkesnemndslederen at medholdsprosentene som framkommer av statistikken ikke er noe spesielt for fylkesnemnda i Buskerud og Vestfold.

- Dersom man undersøker dette i landets øvrige fylkesnemnder, vil man stort sett finne de samme tallene., sier Sollid.

Mens fylkesnemnda i Buskerud og Vestfold i treårsperioden 2013-2015 ga barnevernet medhold i henholsvis 87,1 prosent, 92,8 prosent og 85,4 prosent av omsorgsovertakelsessakene, viser nasjonal statistikk at landets tolv fylkesnemnder i samme periode i snitt ga barnevernet medhold i henholdsvis 85,8 prosent, 83,7 prosent og 85,9 prosent.

Krever endring

I sin klage til Sentralenheten for fylkesnemndene ber advokatene om at fylkesnemndas funksjon gjennomgås.

- Vi lurer på hvorfor vi skal ha en fylkesnemnd når man opplever at det ikke foretas en reell overprøving av sakene. Etter mitt syn ville det være mer rettferdig om disse sakene gikk rett til tingretten, sier Sølverød.

Sentralenheten for fylkesnemndene bekrefter at de har mottatt klagen fra advokatfirmaet.

- Jeg kan ikke uttale meg om denne saken før vi har fått behandlet klagen, sier direktør Pernille Pettersen Smith til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer