Fosterhjemsgården

Barnevernet flytter barna

Flere kommuner flytter nå barna bosatt i et fosterhjem på Vestlandet etter at Statsforvalteren har konkludert med at de er ulovlig plassert der.

- UFORSVARLIG: Barna ble plassert på en fosterhjemsgård der kommunens oppfølging og kontroll ifølge Statsforvalteren har vært «uforsvarlig». Onsdag var representanter fra en av kommunene og undersøkte forholdene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- UFORSVARLIG: Barna ble plassert på en fosterhjemsgård der kommunens oppfølging og kontroll ifølge Statsforvalteren har vært «uforsvarlig». Onsdag var representanter fra en av kommunene og undersøkte forholdene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et fosterhjem på en gård et sted på Vestlandet bodde det inntil nylig en gruppe barn. «Ulovlig plassering», konkluderte Statsforvalteren i en fersk tilsynsrapport.

Nå har en kommune på Østlandet, som hadde to barn plassert på gården, flyttet barna.

- Vi har valgt å flytte barna fordi det ikke var et fosterhjem, slik vi ble forespeilet. Det var ikke et fosterhjem med mor og far og barn. Vi var ikke forespeilet at fostermor skulle være såpass mye borte og det skulle bli satt inn miljøterapeuter i stedet, sier barnevernslederen i kommunen til Dagbladet.

Disse barna ble tidligere denne uka flyttet til et annet fosterhjem. Dette var også noe barna selv ønsket, ifølge barnevernslederen.

Åpnet tilsyn

Statsforvalteren i et fylke på Vestlandet åpnet i september i år tilsyn av kommunens oppfølging av barna i fosterhjemmet etter flere bekymringsmeldinger. I november konkluderte de: Barnevernstjenestens oppfølging og kontroll av forholdene i fosterhjemmet har ikke vært forsvarlig. Plasseringen av fosterbarna er ulovlig.

- Da vi fikk bekymringsmeldingen fra statsforvalteren, reiste vi til fosterhjemmet med en gang, for å snakke med barna og gå gjennom bekymringsmeldingen, sier barnevernslederen fra Østlandet.

Kommunen forteller at de også besøkte fosterhjemmet før barna flyttet inn og hevder at fosterhjemmet var godkjent av dem.

Nå har de altså flyttet barna.

Flytter ett av to barn

Onsdag ankom to representanter fra barnevernstjenesten i den andre av de tre kommunene fosterhjemsgården, og gjennomførte et oppfølgingsbesøk.

Ifølge barnevernstjenesten i kommunen har ikke oppfølgingsbesøkene deres avdekket tegn til at beskyldningene om dårlig omsorg som rettes mot fosterhjemmet, stemmer.

- Det er ikke samsvar mellom det vi ser og det våre barn rapporterer, og det som står i bekymringsmeldingene, sier barnevernslederen i kommunen.

Barnevernstjenesten i den andre kommunen forteller at de har fattet vedtak om å flytte ett av de to barna de har plassert på gården.

De hevder imidlertid at det ikke har sammenheng med at Statsforvalteren har åpnet tilsyn med kommunen, men at det er en planlagt flytting og at det er tilfeldig at det skjer samtidig som flere av de andre barna flyttes.

- Skal ikke tilbake

Den tredje kommunen som det er åpnet tilsyn med, vil ikke kommentere overfor Dagbladet hvorvidt de jobber med å flytte barna de har plassert på fosterhjemsgården.

Dagbladet har imidlertid vært i kontakt med et av barnas biologiske familie, som hevder at barnevernstjenesten i denne kommunen torsdag bestemte at deres barn flyttes allerede samme dag. De forteller også at barnet ikke skal tilbake til fosterhjemsgården når det er ferdig på skolen for dagen.

- Barnet vårt skal ikke tilbake til gården, sier et familiemedlem, som hevder at barnet skal bo sammen med biologisk familie i påvente av at barnevernstjenesten får godkjent et nytt fosterhjem.

- Er ikke et fosterhjem

Assisterende direktør ved den aktuelle statsforvalteren på Vestlandet forklarer deres vedtak slik:

- Vi har vurdert fosterhjemmet ut fra regelverket, og mener at det ikke kan regnes som et fosterhjem, men at det blir mer som en institusjon. I forbindelse med saksbehandlingen fikk vi opplysninger fra kommunen om at fosterhjemmet ikke var godkjent for så mange barn. Vi fikk også opplysninger om at miljøpersonell var ansatt for å ivareta barna, sier personen til Dagbladet.

Direktøren hos Statsforvalteren er klar på at deres oppgave er å føre tilsyn med kommunen, og sjekke at kommunen gjør jobben sin når det gjelder oppfølgning av fosterhjem.

Fosterhjemmet måtte eventuelt «godkjennes som en institusjon av Bufetat for å være et lovlig tiltak», skriver Statsforvalteren i rapporten.

Fosterforeldrenes advokat, John Christian Elden, sier til Dagbladet at det omstridte fosterhjemmet ikke er en institusjon, og derfor heller ikke skal ha noen godkjenning som det.

GRUNNLØS: Advokat John Christian Elden, som representerer fosterforeldrene, sier påstanden om at fosterforeldrene ikke bor med fosterbarna er grunnløs. Han bestrider at hjemmet er en institusjon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRUNNLØS: Advokat John Christian Elden, som representerer fosterforeldrene, sier påstanden om at fosterforeldrene ikke bor med fosterbarna er grunnløs. Han bestrider at hjemmet er en institusjon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- De er godkjent som fosterhjem. Statsforvalteren baserer usikkerheten på påstanden om at man ikke bor sammen som en familie. De sier ikke at det er slik, men at det må undersøkes. Foreløpig er det ikke undersøkt, og ingen har spurt mine klienter. De bestrider påstandene og sier de er grunnløse, sier Elden.

Ikke godkjent

For over halvparten av barna som bodde der, var fosterhjemmet ikke godkjent, opplyser en ansatt ved Statsforvalteren på Vestlandet til Dagbladet.

Fra 1. januar i år er det kommunene som plasserer barna i fosterhjem, som er ansvarlig for å godkjenne fosterhjemmet. Før dette, var det vertskommunen, altså kommunen der fosterhjemmet er, som var ansvarlig for godkjenning. Men kommunen på Vestlandet finner ingen papirer på at de har godkjent fosterhjemmet.

I tilsynsrapporten står det at over halvparten av barna som bodde i det aktuelle fosterhjemmet da de åpnet tilsynssak, ble plassert der før lovendringen. Altså var fosterhjemmet ikke godkjent for de barna.

- Mer nyansert

Barnevernslederen i kommunen på Østlandet, som denne uka hentet de to barna de hadde plassert der, mener at det er mye som står i bekymringsmeldingen som ikke stemmer. Dette gjelder bekymringsmeldingen levert av en privatperson.

- Bildet er mye mer nyansert. Fosterforeldrene har fått veldig gode skussmål tidligere. Det har ikke vært noe bekymring knyttet til mat eller renhold tidligere, sier barnevernslederen.

Også politiet, tilsynsføreransvarlig og kommunen selv har levert bekymringsmeldinger.

Artikkelserien er støttet av Dagbladets Stiftelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer