VIL HA BEDRING: Barne- likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken peker på en rekke ting som bør bli bedre med barnevernet. FOTO: BJØRN LANGSEM
VIL HA BEDRING: Barne- likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken peker på en rekke ting som bør bli bedre med barnevernet. FOTO: BJØRN LANGSEMVis mer

- Barnevernet henlegger saker som ikke skulle vært henlagt

Audun Lysbakken vil evaluere hele barnevernsreformen for å gjøre den bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Barne,- likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken skal sette i gang en storstilt evaluering av hele barnevernsreformen. Det kom fram på en pressekonferansen i departementet i dag.

• Har du erfaringer med barnevernet, tips oss på 2400@db.no

Der pekte Lysbakken på de alvorligste feilene med reformen per i dag:

- Fristene overskrides for behandling av flere saker, og barnevernet henlegger saker som ikke skulle vært henlagt. Det er alvorlig, sier Lysbakken.

Han mener det trengs langt flere saksbehandlere i de forskjellige kommunene for å unngå at saker blir feilaktig henlagt.

- Skuffet over kommuneneEn rekke kommuner velger å bruke barnevernsmidler til andre ting, ifølge statsråden.

- Barnevernsbarn ofte blir nedprioritert i tøffe budsjettforhandlinger i kommunene fordi disse barna gjerne ikke har noen som kan tale sin sak, sier Lysbakken, og fortsetter:

HØRER STADIG OM KONFLIKTER: Audun Lysbakken hører litt for ofte om konflikter mellom statlig og kommunalt barnevern. Dette vil han ha en slutt på. FOTO: BJØRN LANGSEM
HØRER STADIG OM KONFLIKTER: Audun Lysbakken hører litt for ofte om konflikter mellom statlig og kommunalt barnevern. Dette vil han ha en slutt på. FOTO: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Vi ser at flere kommuner, blant annet Bergen, ikke har fulgt oppfordringen vår om å ansette flere i barnevernet, og det er veldig skuffende. Økte midler som er tenkt brukt til barnevernet, skal ikke brukes på andre ting.

Lysbakken har foreløpig ikke oversikten over hvor mange kommuner dette gjelder.

- Hvordan vil dere sikre at øremerkede barnevernsmidler faktisk går til barnevernet i fremtiden?

- Det er for tidlig å konkludere hva som bør gjøres, sier Lysbakken.

Vil ha barnevernspanelFørst vil han sette i gang evalueringsprosessen av barnevernet. Fem forskjellige forskningsgrupper skal evaluere hvordan de ulike delene av barnevernet fungerer i dag.

I tillegg vil Lysbakken sette ned et barnevernsforum eller et barnevernspanel hvor barnevernsansatte, barnevernsbarn og fosterforeldre skal bli hørt.

- Jeg er villig til å snu på steiner og gjøre endringer, forsikrer han.

FÅR KRITIKK: Byråd for helse og inkludering i Bergen kommune, Christine B. Meyer (H), får kritikk av Audun Lysbakken. Foto: Bergen kommune/ Marit Hommedal
FÅR KRITIKK: Byråd for helse og inkludering i Bergen kommune, Christine B. Meyer (H), får kritikk av Audun Lysbakken. Foto: Bergen kommune/ Marit Hommedal Vis mer

Hører stadig om konflikterMinisteren peker på at samarbeidet mellom statlig og kommunalt barnevern er for dårlig.

- For ofte hører vi om konflikter mellom statlig og kommunalt barnevern. Vi har måttet sette ned et eget tvisteombud for slike saker, og det burde være unødvendig, sier Lysbakken.

Men tross alt dette blir barnevernstjenesten i Norge bedre og bedre, ifølge Lysbakken.

Slår tilbake mot LysbakkenChristeine B. Meyer, byråd for helse- og inkludering i Bergen kommune, sier hun er svært skuffet over Lysbakkens fremstilling.

- Når Lysbakken fremstiller at han har gitt flere penger til barnevernet, er dette feil. Han har samtidig valgt å trekke tilskuddet til utviklingshemmede og funksjonshemmede. Og det betyr i praksis at han gir med én hånd og tar med en annen, sier Meyer.

- Vi får bare lekepengerHun presiserer at regjeringens penger som skulle gå til totalt 400 nye stillinger til barnevernet, ble lagt inn under frie midler.

- Disse pengene har vi brukt til tiltak som forsterhjem, terapi og støttekontakt, og ikke til nye stillinger. Dette fordi vi er nødt til å gi barna i kommunen et tilbud når de trenger det, sier Meyer, og fortsetter:

- Jeg ble veldig skuffet når jeg ser at Lysbakken kommuniserer at han legger inn mer penger til barnevernet når dette bare er en politikisk lek. Dersom regjeringen gir oss reelle penger og ikke bare lekepenger som jeg oppfatter at dette er, vil vi bruke det til å styrke barnevernet, sier Meyer.