Barnevernet kan bli nedlagt

Barnevernet kan bli nedlagt i sin nåværende form. Dette kan bli konklusjonen fra Befring-utvalget, som nå gjennomgår hele barnevernstjenesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utvalgsleder professor Edvard Befring mener at støttetiltakene for barn og unge er overmodne for betydelige forbedringer.

- Vi kan ikke fortsette med et barnevern som går for halv maskin. Halvgjort og halvgodt arbeid kan være uhyre farlig for barn og ungdom, sier lederen for utvalget, Edvard Befring. Han utelukker ikke forslag om store endringer når rapporten blir ferdig neste vår.

- Vi spør oss om det er mulig å forenkle støtteapparatet for familiene. I dag er for mange involvert: Helsevesenet med helsestasjoner, skolen med pedagogisk-psykologisk rådgivningstjeneste, og barnevernet som er knyttet til sosialvesenet. For eksempel kan alle tiltakene koordineres av et organ, som den pedagogisk-psykologiske rådgivningstjenesten, sier utvalgslederen.

Monster

Befring er også opptatt av at grunntankene bak barnevernet må justeres. Neste år har etaten 100-årsjubileum.

Skolen, psykologisk-pedagogisk rådgivningstjeneste (PPT), barnehager, skolehelsetjenesten, helsestasjoner, politiet og andre.

- Vi har tapt av syne fattigdomsdimensjonen. Nå må vi tore å snakke om fattigdommen igjen, for den er reel, mener Befring.

Også den administrative tankegangen må endres ut ifra prinsippet om at organisasjonen må fremme positive menneskelige egenskaper blant de ansatte.

- Etatene i dag har blitt et administrativt monster, der utbrenthet og maktesløshet er mer framtredende enn personlig og faglig utvikling.

Utvalget ser også på alternative måter å avgjøre omsorgsovertakelser på. Befring tror det er vanskelig for barnevernet å gi god hjelp når de samtidig har omsorgsovertakelse som et ris bak speilet.

Ungdom i arbeid

Tiltakene må bare unntaksvis fjerne barnet fra familien, mener Befring.

- Spørsmålet er om vi i dag gjør nok for å finne alternativ til å skille foreldre og barn. Forskningen viser at barn klarer seg, selv under ganske røffe forhold.

Å sørge for at barn beholder troen på framtida er en viktig oppgave for støtteapparatet, ifølge Befring.

- De ungene som tidlig lærer at de er til bry, mister framtidstroen. Og for å sitere Olav Duun: Mennesket må ha noko å venta seg, det kan ikkje leva utan, sier professoren.