Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnevernet konkluderte med at det ikke hastet å hjelpe jenta (13)

Tre forskjellige kommuner fikk bekymringsmeldinger om jenta.

TRAGISK: Ei 13 år gammel jente ble funnet død i en hytte på Beitostølen på nyttårsaften. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TRAGISK: Ei 13 år gammel jente ble funnet død i en hytte på Beitostølen på nyttårsaften. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 13 år gammel jente ble nyttårsaften funnet død på en hytte i Beitostølen i Øystre Slidre.

For første gang åpner barnevernstjenesten i Valdres om hva som skjedde i forkant. Jenta bodde i kommunen i bare tolv dager, men barnevernet rakk likevel å bli koblet inn.  

17.11 mottok barnevernet nemlig en bekymringsmelding fra barnevernet i Bærum kommune, som jenta da hadde meldt flytting fra omtrent fjorten dager tidligere. 

- Barnevernet gjorde sin faglige vurdering av innholdet i meldinga, men det ble vurdert til at ingenting tilsa at situasjonen var akutt, og at man kunne håndtere det som en ordinær undersøkelsesak. Da har barnevernet tre måneder på seg til å sette inn tiltak, forklarer Jorunn Ødegaard Bjerke, som er leder for den interkommunale barnevernstjenesten i de seks Valdres-kommunene. 

- Hva tenker du om det, når det gikk som det gikk?

- Jeg har ingen kommentar til det nå. Det jeg kan si er at barnevernet her gjorde sin vurdering på bakgrunn av informasjonen vi hadde fått, sier Bjerke, som opplyser at barnevernstjenesten selv aldri var i møte med jenta eller moren. 

Hadde allerede flyttet Da bekymringsmeldinga fra Bærum kom 17.11, hadde jenta og moren allerede meldt flytting videre til Oslo kommune.

I perioden hadde jenta ikke møtt opp på sin nye skole i Øystre Slidre, og moren hadde søkt om hjemmeundervisning. Omstendighetene rundt saken og den brå flyttingen, gjorde at skolen tok kontakt med barnevernet i dalføret om saken, før de i slutten av november sendte en bekymringsmelding. 

- 26.11 fikk vi en ny bekymringsmelding, nå fra Øystre Slidre, som får oss til å be politi om å undersøke om det er noen som befinner seg på den aktuelle hytta, ettersom det var meldt flytting, forklarer Bjerke.

Politiet i Valdres kjørte opp til hytta for å undersøke, men konkluderte med at hytta tilsynelatende var tom for folk. Samtidig som den siste meldingen kom i slutten av november, ble barnevernstjenesten oppmerksom på at jenta og mora har flyttet videre til Oslo. Da melder de tilbake til Bærum kommune at saken henlegges i Nord-Aurdal. Uklart 28.12 - nesten en hel måned etter at barnevernet i Valdres fikk den siste bekymringsmeldingen - sender barnevernet i Nord-Aurdal en bekymringsmelding videre til Oslo kommune. Den kom fram 4.januar. 

Foreløpig er det ikke kjent hvorfor barnevernstjenesten i Valdres brukte så lang tid på å varsle barnevernet i Oslo. Det er heller ikke kjent hvorfor barnevernet har blitt koblet inn. 

Barnevernssjef Børge Tomter i Bærum vil ikke si hva som fikk dem til å sende bekymringsmeldingen til Valdres 17. november, to uker etter at jenta og moren offisielt flyttet dit: 

- Vi går ikke rutinemesig inn og sjekker folkeregisteropplysninger, så det kan være flere årsaker til at de ble varslet akkurat da. Et eksempel kan være at det har kommet nye opplysninger, sier han. 

- Kom det nye opplysninger?

- Det kan jeg ikke si noe om, da det vil røpe hva slags tilknytning vi har hatt til jenta, sier han.  

Barnevernet i Bærum har tidligere opplyst de har hatt kjennskap til jenta og moren. 

- Det betyr at vi ikke har hatt en langvarig og vedvarende kontakt, forklarer Tomter. 

- Hvor lenge har dere hatt kjennskap til dem?

- Det kan jeg ikke kommentere. Jeg kan heller ikke si noe om hva slags kontakt vi har hatt. 

Det er barnevernstjenestene i kommunen hvor barn oppholder seg som har ansvar for å sette inn tiltak, og ikke nødvendigvis kommunen hvor de er folkeregistrert, opplyser han. 

En kilde med kjennskap til familien sier til Dagbladet at jenta og moren flyttet fra Bærum til Øystre Slidre allerede i starten av oktober. I september sluttet hun på skole i kommunen.  

- Hvorfor gikk det så lang tid fra jenta sluttet på skolen i september til barnevernet i Valdres ble varslet?

- Det kan jeg ikke si noe om. Her har Bærum kommune tatt kontakt med Fylkesmannen for å få noen med et utenifrablikk for å se på vår håndtering, og om det er noe vi kan ta lærdom av, sier Tomter, som viser til at Bærum kommune i går ba Fylkesmannen i Oslo og Akershus om å åpne tilsynssak mot dem. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media