Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Barnevernet må få sperre inne ransgjengangere

Byrådslederen innkaller politirådet til krisemøte om gateranene i Oslo.

 OSLO SENTRUM KLOKKA 20 SIST TORSDAG:  En mann er blitt ranet på gata av ukjente gjerningsmenn i Borggata rett ved Grønland. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX.
OSLO SENTRUM KLOKKA 20 SIST TORSDAG: En mann er blitt ranet på gata av ukjente gjerningsmenn i Borggata rett ved Grønland. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) har innkalt hovedstadens politiråd til et ekstraordinært møte onsdag for å drøfte raske og brede tiltak mot gateransbølgen i Oslo.

Seinest ved 22-tiden fredag ble flere tenåringer angrepet og fraståjålet mobiler i Oslo sentrum.

Politirådet møtes vanligvis bare fire ganger i året, og det neste ordinære møtet er berammet til desember. Berger Røsland leder politirådet, som ellers består av tre byråder, politimester Hans Sverre Sjøvold og de tre visepolitimestrene i Oslo politidistrikt.

- Situasjonen slik den har vært nå noen uker skaper uro og sterkt uønsket utrygghet både blant ungdom, foreldre og alle andre som ferdes ute. Disse gateranene har jo skjedd på alle kanter av byen til ulike tider, ikke bare midt på natta i utsatte strøk, sier Berger Røsland til Dagbladet. 

Han roser dette samarbeidet mellom politi- og kommuneledelsen.

Gule vester mot voldtekt Nå er situasjonen like urovekkende som under bølgen med overfallsvoldtekter for to år siden. Da koordinerte kommunen alle ressurser sentralt og i bydelene. Uteseksjonen, skjenkekontrollen, brannetaten og en rekke andre var massivt synlige og tilstede i bybildet i helgnettene sammen med politiet.

Det ga målbare resultater - raskt.

- Jeg tror ikke det er så enkelt som at vi løser hele problemet med å fylle gatene med folk i gule vester. Det som bekymrer stort nå, er så mange unge ranere under den kriminelle lavalder. Noen klar seg ikke korrigere inn mot rett kurs, og slik det er nå står politiet uten effektive virkemidler.

- Har du noen forslag ?

- Jeg tror barnevernet må få større fullmakter til å holde styr på ungdommene med størst problemer. Jeg sier ikke at unge skal settes i fengsel, men vi trenger en spesialinstitusjon med muligheter for å holde unge borte fra gatene til bestemte tider.

- Verken Høyre eller jeg tror at straff er løsningen på alle problemer, men noen må i perioder ha fysiske begrensninger. Jeg har sett registeret til 16-17 åringer, som har gjort meg rystet, sier byrådslederen til Dagbladet.

Berger Røsland støtter dermed forslaget som stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon kom med i Dagbladet fredag - og som har skapt debatt.

Ut innen 24 timer Han minner om gamle tiltak som er klarert og ikke vil skape særlig politisk debatt, slik han ser det.

- Den forrige regjeringen satte i verk et fornuftig tiltak i den såkalte 24-timers regelen. Da ble utenlandske statsborgere som kalte seg asylsøkere, men som åpenbart ikke er det, sendt ut av landet innen et døgn etter avslag på lovlig opphold. Den regelen gjelder fortsatt, men det kan virke som det er blitt en sovende regel.

 EKSTRAORDINÆRT RANSMØTE:  Byrådsleder Stian Berger Røsland har innkalt politirådet til hastemøte onsdag for å drøfte tiltak mot gateransbølgen. FOTO: Aleksander Andersen, NTB Scanpix.
EKSTRAORDINÆRT RANSMØTE: Byrådsleder Stian Berger Røsland har innkalt politirådet til hastemøte onsdag for å drøfte tiltak mot gateransbølgen. FOTO: Aleksander Andersen, NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media