Barnevernet nekter å svare på hvorfor de ikke kan gå med på fostermoras krav

Autist (15) med Downs syndrom skilles fra Gro Mikalsen etter 14 år.

FORTVILER: Gro Mikalsen har vært fostermor for en autist (15) med Downs syndrom i 14 år. Etter uenighet med Barnevernet, vil gutten nå bli flyttet på institusjon. Foto: Privat
FORTVILER: Gro Mikalsen har vært fostermor for en autist (15) med Downs syndrom i 14 år. Etter uenighet med Barnevernet, vil gutten nå bli flyttet på institusjon. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fostermora kom ikke til enighet med Barnevernet om ny kontrakt. Mandag må hun derfor skilles fra den alvorlig utviklingshemmede fostersønnen som hun elsker som sitt eget barn.

Saken om at Gro Mikalsen i Bjørkelangen nå synes å miste omsorgen for sin 15 år gamle fostersønn med autisme og Downs syndrom, vekker skarpe reaksjoner.

I 14 år har hun vært fostermor for gutten som over helga vil bli dratt ut fra sine trygge omgivelser og plassert på institusjon.

- Til beste for fostersønnen Fostermora har intet høyere ønske enn å få ha omsorgen for 15-åringen i nye tre år, men det forutsetter at oppdragsgiver, Barneverntjenesten i bydel Bjerke i Oslo, lytter til hva hun som fostermor sier om guttens behov.Mikalsen har stilt som et absolutt krav at Barnevernet forplikter seg til å sette inn tiltak som innebærer at 15-åringen kan forbli i hjemmet, dersom hun skulle bli syk med sykemelding.- Jeg krever dette fordi jeg mener det er til beste for fostersønnen min, sier Mikalsen.

Tidligere forsøk med opphold i avlastningsbolig har gått veldig dårlig. Gutten tåler ikke store omveltninger, blir utilpass og voldsomt utagerende. Etter et slikt opphold tar det mange dager før han kommer tilbake til det normale igjen.Barnevernet er ikke villige til å gi fostermora garanti for at gutten kan forbli i hjemmet dersom hun skulle bli syk, og da føler ikke Mikalsen at hun blir hørt som fostermor på en måte som forsvarliggjør at hun tegner kontrakt for en ny treårsperiode.- Vi har allerede BPA-ordning (Brukerstyrt Personlig Assistent) i hjemmet, og det er flere av våre BPA-kontakter som hadde vært villige til å komme til oss i perioder hvis jeg var syk. Så jeg kan ikke skjønne at dette skal handle om annet enn penger. Det Barnevernet da glemmer, er at det er mye dyrere for det offentlige å ha ham boende på institusjon enn det er å ha ham i fosterhjem, uttalte Mikalsen til Dagbladet torsdag. Nekter å svare Barnevernleder Marit Bratlie i bydel Bjerke i Oslo er enig i at det beste for den utviklingshemmede gutten ville være å få bli hos fostermor, men hevder de har strukket seg langt for å komme fostermor i møte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer