FORTVILER: Gro Mikalsen har vært fostermor for en autist (15) med Downs syndrom i 14 år. Etter uenighet med Barnevernet, vil gutten nå bli flyttet på institusjon. Foto: Privat
FORTVILER: Gro Mikalsen har vært fostermor for en autist (15) med Downs syndrom i 14 år. Etter uenighet med Barnevernet, vil gutten nå bli flyttet på institusjon. Foto: PrivatVis mer

Barnevernet nekter å svare på hvorfor de ikke kan gå med på fostermoras krav

Autist (15) med Downs syndrom skilles fra Gro Mikalsen etter 14 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fostermora kom ikke til enighet med Barnevernet om ny kontrakt. Mandag må hun derfor skilles fra den alvorlig utviklingshemmede fostersønnen som hun elsker som sitt eget barn.

Saken om at Gro Mikalsen i Bjørkelangen nå synes å miste omsorgen for sin 15 år gamle fostersønn med autisme og Downs syndrom, vekker skarpe reaksjoner.

I 14 år har hun vært fostermor for gutten som over helga vil bli dratt ut fra sine trygge omgivelser og plassert på institusjon.

- Til beste for fostersønnen Fostermora har intet høyere ønske enn å få ha omsorgen for 15-åringen i nye tre år, men det forutsetter at oppdragsgiver, Barneverntjenesten i bydel Bjerke i Oslo, lytter til hva hun som fostermor sier om guttens behov.

Mikalsen har stilt som et absolutt krav at Barnevernet forplikter seg til å sette inn tiltak som innebærer at 15-åringen kan forbli i hjemmet, dersom hun skulle bli syk med sykemelding.

- Jeg krever dette fordi jeg mener det er til beste for fostersønnen min, sier Mikalsen.

Tidligere forsøk med opphold i avlastningsbolig har gått veldig dårlig. Gutten tåler ikke store omveltninger, blir utilpass og voldsomt utagerende. Etter et slikt opphold tar det mange dager før han kommer tilbake til det normale igjen.

Barnevernet er ikke villige til å gi fostermora garanti for at gutten kan forbli i hjemmet dersom hun skulle bli syk, og da føler ikke Mikalsen at hun blir hørt som fostermor på en måte som forsvarliggjør at hun tegner kontrakt for en ny treårsperiode.

- Vi har allerede BPA-ordning (Brukerstyrt Personlig Assistent) i hjemmet, og det er flere av våre BPA-kontakter som hadde vært villige til å komme til oss i perioder hvis jeg var syk. Så jeg kan ikke skjønne at dette skal handle om annet enn penger. Det Barnevernet da glemmer, er at det er mye dyrere for det offentlige å ha ham boende på institusjon enn det er å ha ham i fosterhjem, uttalte Mikalsen til Dagbladet torsdag.

Nekter å svare Barnevernleder Marit Bratlie i bydel Bjerke i Oslo er enig i at det beste for den utviklingshemmede gutten ville være å få bli hos fostermor, men hevder de har strukket seg langt for å komme fostermor i møte.

- Vi har forsøkt å komme til en løsning, og har gitt garantier til fostermor om at vi vil iverksette nødvendige tiltak dersom hun skulle bli syk. At hun ønsker at han skal forbli i hjemmet dersom hun blir syk, har vi stor forståelse for, men dette kan vi ikke garantere. Hvilke typer tiltak vi ville iverksette dersom hun ble syk, må vurderes ut i fra situasjonen barnet da måtte befinne seg i, sier Bratlie.

Dagbladet snakket med barnevernlederen i går og spurte henne om hvorfor Barnevernet ikke kan gi fostermor garanti for at 15-åringen kan forbli i hjemmet dersom hun skulle bli syk.

Bratlie ble også spurt om det foreligger noen lover eller regler som er til hinder for at Barnevernet kan etterkomme fostermoras krav.

Disse spørsmålene nekter Marit Bratli å svare på.

- Det er fostermor som har valgt å ikke forlenge kontrakten med oss. Jeg har allerede gitt uttrykk for hva som er vårt syn på saken. Utover det jeg allerede har sagt, ønsker jeg ikke å kommentere denne enkeltsaken ytterligere i media, sier Bratli til Dagbladet.

I går krevde stortingspolitiker Freddy de Ruiter (Ap) i Helse- og omsorgskomiteen at Barnevernet snur i saken. Han er opprørt over at 15-åringen nå blir flyttet på institusjon, og mener det er uforsvarlig.

Psykolog Einar Salvesen uttalte at han ser flyttingen av 15-åringen som et overgrep, dersom det ikke ligger noe i regelverket som er til hinder for at Barnevernet kan etterkomme fostermoras krav.

Barnevernleder Bratlie ønsker ikke å kommentere denne kritikken.