Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnevernet sendte barna ut av landet

Den 32 år gamle tobarnsmoren fra Somalia er rasende på barnevernet i Trondheim, som har sendt ungene hennes til en familie i Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Ifølge barnevernet rømte kvinnen for to år siden fra Nederland til Norge, for å unngå at sønnen og datteren hennes ble plassert i den samme fosterfamilien.

Den somaliske kvinnen sier hun frykter at denne nederlandske familien ikke har gode hensikter overfor barna. Hun hevder blant annet at de skal ha tilbudt henne penger for å «kjøpe» datteren.

-  Kvinnen fra Somalia bor i Norge, hun har søkt asyl her, hun og barna har fått opphold på humanitært grunnlag, og da er det norske regler - barnevernloven - som gjelder, sier kvinnens advokat, Ole Martin Erikstad, til Dagbladet. Han går nå til retten med et krav om at barna, som er åtte og ti år gamle, kommer tilbake til Norge umiddelbart.

-  Barnevernet i Trondheim har ingen hjemmel til å gjøre det de gjør, sier advokaten.

-  Barnevernet opptrer som terrorister mot meg, sier kvinnen til Dagbladet.

-  Omsorgssvikt

Kvinnen har løst barnevernet fra taushetsplikten, etter at Solrun Valen, leder av Barne- og familietjenesten Midtbyen i Trondheim kommune, selv foreslo dette overfor Dagbladet.

Ifølge barnevernet handler det om grov omsorgssvikt fra morens side.

-  Barna er veldig skadd av det livet de har vært påført. Barnevernet i Nederland har fattet vedtak på omsorgsovertakelse av de to ungene. Så forsvant de, sammen med mor.

Etter hvert ble det oppdaget at de hadde havnet i Norge. Familien de nå er hos, har vært besøkshjem for barna hele deres liv. De er veldig glade i ungene og ungene er glade i familien, sier Solrun Valen.

Barnevernslederen sier det er første gang de samarbeider med barnevernet i et annet land på denne måten.

Flyttingen av barna fra Norge til Nederland skjedde for tre uker siden, før saken er behandlet i fylkesnemnda.

Barnevernet skal ha fryktet morens reaksjon, og de skal også ha vært redd for at hun kan rømme.

-  Verden er blitt mer internasjonal. Det blir kanskje ikke siste gang vi gjør det på denne måten, sier Valen.

Barnevernet i Trondheim skaffet barna nye pass, før transporten til Nederland.

-  Inntil videre er barna i Nederland som turister, sier Solrun Valen i barnevernet i Trondheim.

Bare i Norge

Den somaliske kvinnens advokat i Trondheim stiller seg svært kritisk til denne formen for «turisme» i regi av barnevernet.

-  Verden er ikke internasjonal. Utenfor Norges grenser har barnevernet ingen myndighet. I Nederland har norsk barnevern heller ingen mulighet til oppfølging og kontroll, påpeker han.

Advokatens inntrykk er at kvinnen tar alminnelig godt vare på ungene sine, og han forstår ikke barnevernets hastverk.

Han kritiserer at de ikke har brukt tolk når de har snakket med henne. Han tror heller ikke kvinnen skal ha hatt planer om å ta med seg ungene og forlate Norge.

-  Hvor skal hun rømme? Til Somalia? spør advokat Ole Martin Erikstad.

BARNA BLE BORTE: Kvinnen (32) fra Somalia gråter når hun viser fram barnas pass. Norsk barnevern har sendt sønnen (8) og datteren (10) hennes til en familie i Nederland som ønsker å overta omsorgen for ungene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media