- Barnevernet trodde ikke på at hun hadde epilepsi

Jenta døde i begynnelsen av februar, av det som antas å være et epilepsianfall. Advokat Louis Anda hevder at barnevernet ikke trodde på at jentas anfall skyldtes epilepsi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sogn barnevern, fosterforeldrene og en kommunelege er anmeldt for uaktsomt drap etter at ei 12 år gammel jente ble funnet død i sengen sin i begynnelsen av februar.

I den foreløpige obduksjonsrapporten fremgår det at epilepsi er en mulig dødsårsak.

Advokat Louis Anda, som representerer den 12 år gamle jentas biologiske foreldre, hevder at barnevernet ikke trodde at jentas anfall skyldtes epilepsi.

- Dette barnet har en epileptisk medisinsk historie fra hun var to-tre år gammel. Deretter avtok det. I det siste hadde jenta fortalt de biologiske foreldrene om anfall som gjorde at foreldrene tolket det som at de epileptiske anfallene var kommet tilbake, sier Anda til Dagbladet.

Han hevder imidlertid at barnevernet ikke trodde på at anfallene jenta hadde skydltes epilepsi.

- Grovt pliktbrudd - De mente hun fikk angst og panikkanfall, sier Anda.

Anda sier at han tok opp saken med jentas fastlege. Fastlegen trodde ifølge Anda at jentas epilepsi kunne ha kommet tilbake, og anbefalte at barnet kom seg til medisinsk behandling.

- Til tross for dette sørger ikke barnevernstjenesten for at jenta kommer seg til lege, sier Anda.

Ifølge advokaten har han henvendt seg både muntlig og skriftlig om dette til barnevernstjenesten i Sogn i midten av januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- At de ikke har fulgt opp dette er et grovt pliktbrudd.  Barnevernet har sviktet fullstendig i denne saken, og har vist en veldig arroganse overfor oppegående foreldre sitt syn på barnets helse, sier Anda.

Varslet fylkesmannen Dagbladet har kontaktet barnevernet i saken, som igjen viser til ordfører i Sogndal, Jarle Aarvoll (Ap).

- Jeg vil helt kort si at jeg i denne saken har medfølelse med nærmeste familie og alle som kjente jenta. Jeg er ikke kjent med detaljene i anmeldelsen til politiet, sier Aarvoll til Dagbladet.

- Da vi fikk melding om at hun var død, varslet vi fylkesmannen med en gang så de skulle kunne være forberedt på en eventuell tilsynssak. Helsefaglige spørsmål i saken andre gi svar på når de kommer, sier Aarvoll.

Fylkeslege Per Stensland i Sogn og Fjordane sier ifølge NTBat det foreløpig ikke er opprettet noen tilsynssak.

Ordføreren forsikrer at all informasjon i saken skal fram.

- Jeg skjønner at det er mange spørsmål når ei 12 år gammel jente dør, og jeg håper at de finner svar, sier Aarvoll.

Omsorgskompetanse Fungerende lensmann Åge Løseth i Gaular lensmannskontor sier til NTB onsdag at advokaten til jentas biologiske foreldre har levert inn den alvorlige anmeldelsen.

- Vi vil ta stilling til etterforskningen i samråd med politiadvokaten over helgen, sier han.

Ifølge Sogn Avis, som først omtalte saken, bodde 12-åringen i et fosterhjem i Sunnfjord da hun døde. Jenta døde dagen før hun ville fylt 13 år.

Barnevernstjenesten og fylkesnemnda mente foreldrene ikke hadde god nok omsorgskompetanse da de for to år siden plasserte henne i fosterhjemmet.