Barnevernet trues med rettssak

Barnevernsinstitusjonen Villa Brake vurderer å saksøke fylkesbarnevernet i Akershus etter at ungdommene tvinges til å flytte fra stedet på grunn av udokumenterte rykter mot de ansatte om befatning med narkotika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå krever advokat Erik Blaauw Evensen at fylkesbarnevernet ikke fjerner ungdommene fra Villa Braka mot deres vilje.

- Jeg finner fylkesbarnevernets opptreden totalt uakseptabel og i strid med enhver form for forsvarlig saksbehandling. Saken kan ende i retten hvis man ikke besinner seg, sier advokat Evensen.

Undrende lensmann

Modum-lensmann Jan Hartz stiller seg uforstående til ryktene fordi det ikke er kommet fram noe konkret om straffbare forhold blant de ansatte.

- Vi kjemper mot et spøkelse. Systemet valser over ungdommene uten å se hva som er deres beste, sier Eli Haldorsen, leder av Villa Brake.Barnevernsbarna går hardt ut mot at de tvinges bort fra et sted der de trives: - Vi har funnet roen etter turbulente år, sier talskvinne Anne Malerbakken. Samtlige ungdommer klager nå fylkesbarnevernet inn for fylkesmannen.

- Vi håper det er mulig å se på saken med friske øyne.

Onde og usanne

Dagbladet møtte i går et eks-barnevernsbarn som bodde på Villa Brake i flere år. Han jobber i it-bransjen som utvikler.

- Jeg kan takke Villa Brake for at jeg er der jeg er i dag. Hele ungdomstida mi tilbrakte jeg der. Beskyldningene om ansattes befatning med narkotika er onde og usanne. Enda verre er det at barnevernet tar dramatiske avgjørelser på bakgrunn av slike rykter. - Hvorfor spør de ikke oss som kjenner institusjonen ut og inn? Da jeg ikke hørte noe, ringte jeg sjøl. De virket helt uinteressert i det jeg kom med, sier it-utvikleren, som ennå er sterkt knyttet til Villa Brake: - Jeg drar dit ofte og er alltid velkommen. Mange eks-beboere kommer på besøk. Det sier sitt om betydningen. De ansatte viste omsorg og satte grenser for oss. Vi syntes nok det var ganske strengt da, men i dag ser jeg at det var til vårt beste.

- En eks-beboer sier dere burde sjekket ryktene med ham, fylkesbarnevernsjef Berit Kristiansen?

- Jeg husker ikke i detalj, men tror vi også snakket med noen som hadde bodd der. Alle henvendelser ble mottatt og vurdert på lik linje. Vi var slett ikke uinteresserte, sier hun og presiserer at fylkesbarnevernet ikke har tatt stilling til om beskyldningene mot de ansatte er sanne eller usanne.

- Vi kan ikke bruke en institusjon det verserer slike rykter om. Jeg skjønner ungdommene synes det er vanskelig å måtte flytte fra en institusjon de trives i. Men vi hadde ikke noe valg, sier Kristiansen.

HÅPER Å FÅ BLI: Barnevernsbarna på Villa Brake i geithus har ikke gitt opp håpet om at fylkesbarnevernet vil snu. Fra venstre: Anne malerbakken (20), Einar Ævarsson (17) og Lone Andreassen.