Barnevernet var varslet et år i forveien

Politiet fant fireåring innesperret i et kott fullt av urin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ble guttens foreldre dømt for grov mishandling av sønnen, etter gjentatte ganger å ha sperret ham inne i et rom på 2,2 kvadratmeter - fullt av skitt og urin.  Begge foreldrene skal ha hatt rusproblemer.

Guttungen ble funnet i september i fjor. Da var det et år siden barnevernet i Tromsø ble varslet om familien for første gang. Meldingen kom fra kommunen der de bodde tidligere.

Den aller første kontakten med barnevernet skriver seg tilbake til sommeren 2004. Da var gutten ennå ikke fylt to år.

Fant bleier

Om formiddagen fredag 22. september 2006 var to polititjenestemenn ute på søk med narkohund i et skogsområde på Kvaløya i Tromsø.

Da de oppdaget to hytter de ikke kjente til bestemte de seg for å undersøke stedet nærmere.

Utenfor hytta lå det slengt søppel og våte dyner, og det stinket urin og hundeavføring. Det lå også slengt barneleker og bleier på bakken. Det var også en kvelerslange inne  i hytta.

Faren, som kom ut, forklarte at sønnen lå inne og sov. Deretter viste han en av politibetjentene inn i hytta.

I stua var det tre hunder som laget leven. Disse er i følge dommen å anse som «farlige hunder». Faren brukte så cirka tre minutter på å åpne døra inn til en mellomgang, der en fjerde hund oppholdt seg - fordi den var aggressiv i forhold til de andre hundene.

INNESPERRET: I dette kottet, stengt med en planke foran døra, ble fireåringen holdt innesperret gjentatte ganger. Han lå i ei køyeseng full av urin og skitt da politiet fant ham. Foto: POLITIET
INNESPERRET: I dette kottet, stengt med en planke foran døra, ble fireåringen holdt innesperret gjentatte ganger. Han lå i ei køyeseng full av urin og skitt da politiet fant ham. Foto: POLITIET Vis mer

I mellomgangen gikk ei dør inn til et lite kott, som var sperrert med en planke. I ei køyeseng satt en fire år gammel gutt sammenkrøpet med ansiktet mot veggen. Både dyne og madrass var våte av urin og skitt, og gutten hadde bare på seg ei t-skjorte.

Til Nordlys har Tromsø-politiet forklart at gutten oppførte seg nærmest som en hund.

Må sone 30 dager

I går ble guttens mor (25) og far (29) dømt til fengsel i henholdsvis 90 og 60 dagers fengsel. Store deler av straffen er gjort betinget. Det innebærer at foredrene kun må sone 30 dager hver.

Aktor, politiadvokat Tor Børge Nordmo, la ned påstand om fem måneders fengsel for moren og fire for faren. Han sier til Dagbladet.no at han er svært skuffet over dommen.

- Dette er noe av det verste jeg har sett, sier han til Dagbladet.no.

Foreldrene er i tillegg dømt til å betale 20.000 kroner i oppreisning til sønnen, som nå er fratatt dem. Begge er i tillegg dømt for narkotikaovertredelser, ulovlig hundehold og ulovlig innføring av en kongeboa. Guttens mor er i tillegg dømt for å forfalsket dokumenter.

Barnevernet var varslet

Barnevernsvakta ble tilkalt umiddelbart etter at politiet oppdaget den mishandlede gutten. Barnevernet har nå overtatt omsorgen for den vesle gutten.

Foreldrene har forklart at de sperret døra inn til guttens rom fordi han ikke skulle komme i nærkontakt med hunden som oppholdt seg i gangen utenfor. Dette skal ha skjedd gjentatte ganger over en lengre periode. En psykologutredning viser at guttungen ligger minst ett år etter forventet utvikling, både fysisk og psykisk.

Allerede i august 2005 mottok barnevernet i Tromsø den første bekymretmeldingen om forholdene i den lille familien. Den kom fra kommunen der de bodde før de flyttet til Tromsø.

Møtte ikke opp i barnehagen

I februar 2006 mottok barnevernet nok en bekymretmelding fra sosialtjenesten i Tromsø. Det ble gjennomført hjemmebesøk hos familien både i februar og i mai, og guttungen fikk gratis barnehageplass. Han og en av foreldrene fikk også gratis skyss med buss til barnehagen. Likevel møtte de sjelden opp der.

Etter ni dager i barnehagen sa imidlertid foreldrene opp plassen.

I et referat fra dette besøket heter det at det ikke fremkom noe ytterligere bekymring med henhold til omsorgssituasjonen til gutten. 

<B>DØRA INN TIL ROMMET: Denne døra var sperret med en planke, slik at guttungen ikke kom seg ut. Foreldrene forklarte at det var for å holde ham unna den aggressive hunden i mellomgangen utenfor.