Norsk barnevern og menneskerettighetene

- Barnevernets rykte belastende for samfunnet

Sylvi Listhaug har klare beskjeder til barneministeren og regjeringen. Nå vil Frp programfeste omfattende endringer i barnevernet.

KREVER ENDRINGER: Frp-nestleder Sylvi Listhaug mener det er på tide å rydde opp i barnevernet. Foto: Hans Arne Vedlog
KREVER ENDRINGER: Frp-nestleder Sylvi Listhaug mener det er på tide å rydde opp i barnevernet. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert

- Mange familier ser barnevernet mer som en trussel enn som en instans de tør gå til for å be om hjelp. Sånn kan vi ikke ha det, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Listhaug leder arbeidet med partiprogrammet for perioden 2021-25, og i prosessen har Frp landet sine syn på hvor skoen gir gnagsår i barnevernet.

«I flere saker er norsk barnevern dømt for brudd på menneskerettighetene i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). Det er nødvendig å gjenreise tilliten til barnevernet i Norge. Mange føler at rettsikkerheten er dårlig ivaretatt», heter det i utkastet til partiprogrammet.

Frp er blant flere partier som nå ønsker omfattende endringer i barnevernet.

Tidligere denne måneden vedtok Stortinget enstemmig at regjeringen må nedsette et ekspertutvalg «med mål om å bedre rettssikkerheten i alle ledd av barnevernet».

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 39 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer

- Belastende rykte

- Barnevernet har fått et renommé og et rykte på seg som er belastende for samfunnet. Min melding til Ropstad og regjeringen er at det må store endringer til i norsk barnevern for å gjenvinne tilliten. Dersom barnevernet skal ha legitimitet, må det bli sett på som hjelp og ikke noe folk frykter, sier Listhaug.

I sitt nye partiprogram vil Fremskrittspartiet «styrke tidlig innsats, forebyggende tiltak og støtte som legger til rette for at flest mulig barn kan vokse opp i sin familie og sitt nærmiljø».

- Barnevernsansatte har en utrolig vanskelig oppgave. De får ofte kritikk når de tar barna ut av hjemmet, og de får ofte kritikk om de ikke gjør det. Det er jammen ikke en enkel oppgave. Nettopp derfor er det viktig at barnevernet organiseres bedre slik at en har mer solide fagmiljøer når man skal ta i bruk det mest inngripende virkemiddelet, å ta barnet ut av familien, sier nestlederen.

Dette er noen av endringene Fremskrittspartiet nå vil jobbe for:

  • Stramme inn kravene til sakkyndige og rapportene som skrives.
  • Mer praksis i barnevernsutdanningen, og krav om autorisasjon for barnevernsansatte.
  • Tvangsinngrep som omsorgsovertakelser skal ikke lenger være et kommunalt, men et statlig ansvar. Kommunene skal fremdeles ha ansvar for forebygging og hjelpetiltak.
  • Fylkesnemndene skal erstattes og barnevernssaker skal behandles i domstolsapparatet.
  • Gi mulighet for politisk innsyn og kontroll med barnevernsfeltet.
  • Gi mulighet til å bruke tvang på barnevernsinstitusjoner når dette er til barnets beste.
ARBEIDERPARTIET: Stortingsrepresentant Kari Henriksen mener borgerlig politikk øker forskjellene, skaper større ulikhet og mer utenforskap. Video: Stortinget Vis mer

Vil dele i to

Listhaug og co vil altså frata kommunene barnevernsmakt.

- Det er store forskjeller på hvordan barnevernet jobber i ulike kommuner. For å få til en endring som ivaretar rettsikkerheten på en bedre måte er det behov for å organisere tjenesten annerledes. Det må være lik terskel og lik behandling, uavhengig av hvor i Norge du bor. Familien er det kjæreste vi har, sier Listhaug og fortsetter:

- Vi har derfor kommet til at barnevernets tvangsinngrep må fjernes fra kommunene. Vår anbefaling er at barnevernet deles i to, hvor det forebyggende og hjelpende barnevernet forblir kommunenes ansvar, mens omsorgsovertakelse blir et statlig ansvar, sier Listhaug.

I utkastet til partiprogram heter det at «ved omsorgsovertakelse er det avgjørende at barn får det bedre enn i det hjemmet de flytter fra. Det skal utarbeides en individuell plan for hvordan barnet skal følges opp».

Frp-nestlederen ser det også som problematisk at det ikke synes som om barneverntjenestene er underlagt noen reell ytre kontroll.

- Barnevernsfeltet er i praksis helt utenfor politisk kontroll på grunn av strenge taushetspliktregler. Dette gjør det tilnærmet umulig å kontrollere hvordan tjenesten fungerer, påpeker Listhaug.

SNUR: Stortinget vedtok tirsdag enstemmig at regjeringen må nedsette et ekspertutvalg med mål om å bedre rettssikkerheten i alle ledd av barnevernet. Her svarer barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på spørsmål fra Kari Henriksen (A). Vis mer

- Tette bånd

Frp ser det også nødvendig med endringer i sakkyndigeordningen.

- Ofte er det den sakkyndige psykologens rapport som avgjør utfallet i barnevernssaker. Dette gir svært mye makt til dem som lager denne, sier Listhaug og utdyper:

- Det er problematisk at enkelte sakkyndige har svært mange oppdrag og skriver veldig mange rapporter. Jeg er bekymret for grundigheten, men også for at sakkyndige kan ha for tette bånd til barneverntjenestene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer