Norsk barnevern og menneskerettighetene

- Barnevernets rykte belastende for samfunnet

Sylvi Listhaug har klare beskjeder til barneministeren og regjeringen. Nå vil Frp programfeste omfattende endringer i barnevernet.

KREVER ENDRINGER: Frp-nestleder Sylvi Listhaug mener det er på tide å rydde opp i barnevernet. Foto: Hans Arne Vedlog
KREVER ENDRINGER: Frp-nestleder Sylvi Listhaug mener det er på tide å rydde opp i barnevernet. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Mange familier ser barnevernet mer som en trussel enn som en instans de tør gå til for å be om hjelp. Sånn kan vi ikke ha det, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Listhaug leder arbeidet med partiprogrammet for perioden 2021-25, og i prosessen har Frp landet sine syn på hvor skoen gir gnagsår i barnevernet.

«I flere saker er norsk barnevern dømt for brudd på menneskerettighetene i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). Det er nødvendig å gjenreise tilliten til barnevernet i Norge. Mange føler at rettsikkerheten er dårlig ivaretatt», heter det i utkastet til partiprogrammet.

Frp er blant flere partier som nå ønsker omfattende endringer i barnevernet.

Tidligere denne måneden vedtok Stortinget enstemmig at regjeringen må nedsette et ekspertutvalg «med mål om å bedre rettssikkerheten i alle ledd av barnevernet».

- Belastende rykte

- Barnevernet har fått et renommé og et rykte på seg som er belastende for samfunnet. Min melding til Ropstad og regjeringen er at det må store endringer til i norsk barnevern for å gjenvinne tilliten. Dersom barnevernet skal ha legitimitet, må det bli sett på som hjelp og ikke noe folk frykter, sier Listhaug.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer