- Barnevernloven må endres

I dag har ikke barnevernet plikt til å anmelde saker hvor de mistenker at barn er utsatt for vold. Barnehus-leder mener det gir barn i ulike deler av landet forskjellig rettssikkerhet.

AVHØRSROM: Statens barnehus har egne rom, spesialtilpasset for små barn. Mange barn som avhøres av politiet etter mistanke om at de er utsatt for vold eller overgrep skal også høres av barnevernet. Foto: Øistein Norum Monsen
AVHØRSROM: Statens barnehus har egne rom, spesialtilpasset for små barn. Mange barn som avhøres av politiet etter mistanke om at de er utsatt for vold eller overgrep skal også høres av barnevernet. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Barnerettsadvokatene Anne Hazeland Tingstad og Maria Cabrera Stråtveit mener norske barn som er utsatt for vold eller overgrep ikke har gode nok sjanser til å bli hørt eller trodd i det norske rettsvesenet, fordi politiet for ofte kobles inn først etter at barna har forklart seg for barnevernet.

- I saker med sterk mistanke om vold eller overgrep må politiet kobles inn først, ikke sist, skriver de i et debattinnlegg i Dagbladet.

Så godt som alle avhør av vold eller overgrepsutsatte barn skal tas i de statlige barnehusene. Astrid Pettersen, seksjonsleder ved Statens barnehus i Oslo, støtter advokatenes forslag.

- Mange steder i landet bruker barnevernet samme metoden som politiet når de snakker med barna. Det blir fort forvirrende for barna. De kommer til et avhør på Barnehuset, men er allerede mer eller mindre avhørt allerede og skjønner ikke eller blir forvirret om hvorfor de skal gjøre det samme på nytt. Det gir store utfordringer i ivaretakelsen av barnas rettssikkerhet. Partene må samordne seg bedre, sier Pettersen til Dagbladet.

Noe glipper

Hun har forståelse for at barnevernstjenesten i mange saker må gjøre egne undersøkelser raskt, men mener det er et problem i dag er at «alle etatene gjør gjør alt».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer