Barnevernsansatte vil ta omsorgen fra flere

Barnevernet overtar omsorgen for stadig flere barn i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Barnevernet overtar omsorgen for stadig flere barn i Norge, men barnevernsansatte mener at enda flere foreldre bør fratas omsorgsretten.

I 2008 var det 6.406 barn under barnevernets omsorg i Norge. Det var 32 prosent flere enn ti år tidligere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

De endelige tallene fra 2009 er ennå ikke klare, men tall fra blant annet Bergen tyder på at utviklingen fortsetter.

Ansatte i barnevernet mener at enda flere foreldre bør fratas omsorgsretten, viser en rundspørring Bergens Tidende har foretatt blant 135 ansatte i barnevernet i 13 fylker.

Et klart flertall mener at omsorgsovertakelse burde vært brukt oftere og viser til at mange barn lider.

Forsker Øivin Christiansen ved Barnevernets utviklingssenter på Vestlandet, Uni Helse er ikke overrasket over tilbakemeldingene fra de ansatte.

- Dette er i tråd med det andre undersøkelser har vist. En undersøkelse vi gjorde en del år tilbake viste at 57 prosent av de ansatte mente at de burde plassert barna tidligere, sier Christiansen.

Forbundsleder Randi Reese i Fellesorganisasjonen, som organiserer de ansatte i barnevernet, mener at BTs undersøkelse først og fremst viser at de ansatte ikke har kapasitet til å gjøre arbeidet de skal i en tidlig fase.

- Dette er et soleklart uttrykk for at barnevernet ikke har ressurser til å jobbe godt nok og omfattende nok, med mange nok. Det de barnevernsansatte sier, er at de ønsker å komme tidligere og mer omfattende inn, mener Reese.

At barnevernet ikke overtar omsorgen i flere saker, på tross av at mange ansatte i barnevernet mener man burde gjort nettopp det, mener Reese er et ressursspørsmål.

- Tilbakemeldingene for dem som jobber i barnevernet, er at bemanningen er for knapp og det er for lite tid og rom til å utføre det gode arbeidet. Det mener jeg velferdsstaten bør skamme seg over, sier Reese.

(NTB)