UTSETTES FOR OVERGREP: Barnevernsbarn utsettes for overgrep på nettet, ifølge en rapport fra Redd Barna. 
Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
UTSETTES FOR OVERGREP: Barnevernsbarn utsettes for overgrep på nettet, ifølge en rapport fra Redd Barna. Foto: Håkon Eikesdal/DagbladetVis mer

- Barnevernsbarn utsettes for overgrep på nettet

De ansatte i barnevernet mangler oversikt over nettbruken, viser en Redd Barna-rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Redd Barna har dybdeintervjuet 18 barnevernsansatte og fagfolk om nettovergrep.

Ifølge organisasjonen er ikke barnevernet flink nok til å få med seg hva som skjer på nettet. Barn og unge blir nemlig lokket til å kle av seg foran datamaskinens kamera og bruker nettet til å avtale sex mot penger, skriver Dagsavisen.

Ett av tilfellene de ansatte forteller om er ei jente som over tid hadde kontakt med en mann og en kvinne via nettet. Institusjonen der jenta bodde var klar over kontakten, men forsto aldri hva forholdet gikk ut på. En dag forsvant jenta. Senere viste det seg at hun hadde truffet paret og blitt brukt i pornofilmer.

De fleste som er blitt intervjuet av Redd Barna har opplevd eller vet om saker der unge har hatt nettkjærester, møtt fremmede etter å ha hatt kontakt på nettet først, og utsatt seg for risikable situasjoner. Rapporten viser at de ansatte ikke er sikre på hvordan de skal håndtere slike saker.

Rådgiver Kaja Hegg i Redd Barna tror ikke at voksne nødvendigvis forstår hvordan sosiale medier fungerer for sårbare barn.

- Barn og unge bruker nettet for å få oppmerksomhet, bekreftelse og for å prøve ut seksualitet, sier hun.

Redd Barna håper at barnemyndighetene tar mer tak i problemet.

(NTB)