Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnevernsbarna

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få barnevernsbarn klarer seg i voksenverdenen. Og barnevernsbarna er mange. Dette er de ikke helt overraskende hovedkonklusjonene i Norges første studie av hvordan det går med barnevernsbarna som voksne sammenliknet med personer som ikke har fått hjelp av barnevernet. Undersøkelsen er gjort av forskere ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), og viser at bare tre av ti barnevernsbarn klarer seg bra som voksne. Og for første gang får man tall som viser hvor mange barn det er snakk om. I løpet av de 15 åra fra 1990 til 2005 har nesten 121 000 personer under 37 år fått hjelp av barnevernet.

Det store antallet dokumenterer at barn som har vokst opp som ofre for omsorgssvikt er et stort samfunnsproblem. Årsakene er mange og komplekse, fra rus til psykiatri, områder som har vært og er politisk nedprioritert. Samtidig vet vi at forebyggende og tidlig hjelp nytter. I undersøkelsen peker forskerne på betydningen av ettervern, utdannelse og sysselsetting. Helsevesenet, utdanningssektoren og NAV må samarbeide med barnevernet for å hjelpe barnevernsbarna.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media