PARTISJEF:  Veien er lang fra barnehjemmet i Stockholm til jobben som partileder for Socialdemokraterna i Sverige. Stefan Löfven har gått hele den lange veien.       Foto: Roger Vikström,  Expressen
PARTISJEF: Veien er lang fra barnehjemmet i Stockholm til jobben som partileder for Socialdemokraterna i Sverige. Stefan Löfven har gått hele den lange veien. Foto: Roger Vikström, ExpressenVis mer

Barnevernsbarnet som skal redde «sossarna»

Stefan Löfven (54) er barnehjemsbarnet som skal gjenreise sosialdemokratiet i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gang var Sosialdemokraterna i Sverige Nordens mektigste parti. Tage Erlander og Olof Palme var politiske bautaer som styrte Sverige inn i den moderne tid.

Men etter at Ingvar Carlsson og Göran Persson ga  seg som statsministre har det en gang så stolte partiet slitt i motvind, og vært preget av indre strid.

Før «arbetargrabben» Stefan Löfven (54) denne uken overtok som partileder, har «sossarne» gått fra å være et statsbærende parti til å bli preget av intern krangel og samtidig rast på meningsmålingen.

Måtte gå
Siden Persson forlot politikken i 2007, har Socialdemokratene kvittet seg med to partiledere.

Omstridte Mona Sahlin (54) fikk sitte som partileder i fire år, før hun fikk en kraftig nesestyver ved siste valg.

Da ble Fredrik Reinfeldt (46) og Moderata samlingspartiet - det svenske Høyre - gjenvalgt og for «sossarna» var valgresulatet en katastrofe.

Sahlin var også kjent for et heller lurvete forhold til kredittkort, og den såkalte «Toblerone-afären».

Avisa Expressen avslørte på nittitallet at Sahlin ved flere anledninger hadde brukt sitt tjeneste-kredittkort privat. Saken ble etterforsket og seinere henlagt.

Den 17. mars 2007 ble hun ved en ekstra partikongress valgt til partileder.

Men etter valget i 2010 var det definitivt slutt for Sahlin. Socialdemokraterna fikk bare 30,7 prosent av stemmene ved riksdagsvalget.

Krisekommisjon
Flere ledende socialdemkrater forlangte henne avgang. Sahlin ville ikke gå, men utnevnte en krisekommisjon for å analysere partiets politikk og årsaken til valgnederlaget.

Det endte med at Sahlin trakk seg, og «sossarna» stod uten noen naturlig «kronprins» som var klar til å overta.

Til slutt innkalte partiet tii en ekstraordinær partikongress den 25. mars 2011, hvor den tidligere journalisten Håkon Juholt ble valgt til partileder.

Om Sahlin var omstridt, skulle det ikke bli mindre turbulens under Juholt. Etter bare 10 måneder var han ferdig som partileder.
Kom og forsvant
Høsten 2011 startet mediekjøret som førte til Håkon Juholts sorti som partileder.

Svenske aviser avslørte at hans håndtering av reglene for diett og overnatting som riksdagsmann i beste fall var tvilsom. Mediekjøret bare fortsatt og Juholt ble drevet fra skanse til skanse.

Og da Juholt forrige lørdag innkalte til pressekonferanse i et kjøpesenter i hjembyen Oskarshamn var ingen overrasket over at han trakk seg.

Samtidig hadde Socialdemokraterna satt ny bunnrekord på meningsmålingene.

Det tidligere så stolte partiet lå med brukket rygg og meningsmålinger langt ned på tjuetallet.

«Arbetargrabben»
De færreste trodde at det skulle bli fagforeningslederen Stefan Löfven som skulle bli ny partileder.

Men den innerste krets hos Socialdemokraterna samlet seg etter dager og netter med forhandlinger om fagforeningspampen Stefan Löfven.

Stefan Löfven som er født i Stockholm levde sine første måneder på barnehjem, da han var ti måneder gammel ble Löfven adoptert av fabrikksarbeideren Ture Melander og hans kone Iris.

Etter to årig økonomisk gymnas, utdannet Löfven seg som sveiser. Den nå 54 år gamle partilederen gjorde karriere i fagbevegelsen og har siden 2006 vært ordfører for mektige IF Metall.

- Tråkig
Før partiet samlet seg om Löfven ble det spekulert i en rekke mer kjente sosialdemokratiske navn. Men en etter en takket de nei til utfordringen.

Expressens politiske kommentator K-G Bergström konkluderer slik, når han beskriver Stefan Löfven:

«Stefan Löfven er trolig ikke den mest kompetente etterfølgeren til Håkan Juholt. Men han er nok den mest kompetente kompromiss­kandidaten.»

K-G Bergström som tidligere var politisk kommentator i Svt lister opp en rekke kjente svenske sosialdemokrater som mer kompetente enn  Löfven:

- Margot Wallström, Thomas Bodström, Pär Nuder, Thomas Östros, Sven-Erik Österberg, Carin Jämtin, Leif Pagrotsky, Mikael Damberg og Ylva Johansson.

Samtidig slo K-G Bergström fast at Löfven er en «tråkig» taler.

- Hverken Löfven eller statsminister Fredrik Reinfeldt er verbale mestere, slår K-G Bergström fast.

Likevel mener den erfarne kommentatoren i den store svenske avisa at Stefan Löfven kan bli en dyktig partileder.

Moren avslørte hemmeligheten
Svenske medier har den siste tiden spekulert i en rekke navn, før det ble klart hvem sentralstyret ønsket som leder av partiet.

Den første som offentlig bekreftet at Stefan Löfven hadde blitt utpekt, var hans mor.

I et intervju med lokalavisa Allahanda i Örnsköldsvik bekreftet Iris Melander at sønnen kom til å bli ny partileder.

- Han ringte i går kveld, men sa att det skulle være hemmelig til fredag, fortalte Iris Melander - Stefan Löfvens mamma til lokalavisa torsdag.

Feminist
Da Stefan Löfven holdt sin første tale, etter at sentralstyret hadde gitt ham jobben var den tidligere fagforeningslederen klar i sin hyllest til forgjengeren - Håkan Juholt - som måtte gå av.

Löfven var klar om hva han mente var viktigst for sosialdemokratene i Sverige i åra framover:

- Jeg er overbevisst feminist, punktum slutt, konstaterte Stefan Löfven.

MÅTTE GÅ:  Håkon Juholts karriere som leder for Socialdemokraterna bnle kort. Etter et snaut år måtte han trekke seg.
Foto: Janerik Henriksson/ SCANPIX
MÅTTE GÅ: Håkon Juholts karriere som leder for Socialdemokraterna bnle kort. Etter et snaut år måtte han trekke seg. Foto: Janerik Henriksson/ SCANPIX Vis mer