BETALTE NARKOGJELD: Jong ungdomshjem i Bærum har ved to anledninger hjulpet ungdom med å betale narkotikagjeld. Foto: Hans Arne Vedlog
BETALTE NARKOGJELD: Jong ungdomshjem i Bærum har ved to anledninger hjulpet ungdom med å betale narkotikagjeld. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Jong ungdomshjem i Bærum

Barnevernsinstitusjon betalte rusgjeld for ungdom: - Medvirkning til kjøp av narkotika

Jong ungdomshjem hevder politi fortalte at det ikke er straffbart å betale narkogjeld for beboer. Slik er det ikke.

- Dette kan sees på som medvirkning til kjøp av narkotika, sier politiførstebetjent og avsnittsleder Ole Magnus Jensen ved forebyggende avsnitt i Asker og Bærum.

I går skrev Dagbladet at en ansatt ved Jong ungdomssenter i Bærum i april i år varslet om en episode som skjedde 23. februar.

En beboer på den statlige barnevernsinstitusjonen hadde satt seg i narkotikagjeld som hun ikke klarte å tilbakebetale.

Hun var bekymret for uønskede reaksjoner fra personen som hadde solgt henne narkotika, og opplevde situasjonen som uhåndterlig.

Ledelsen ved Jong ungdomshjem valgte å låne beboeren beløpet hun skyldte. 9500 kroner ble lagt i en konvolutt, og en ansatt kjørte sammen med jenta til stoffselgeren. Det var den ansatte som overleverte pengene.

Viste til politi

Denne uka skrev Dagbladet at Bufetat, region øst, som eier Jong ungdomshjem, har vurdert at hendelsen «ikke innebærer brudd på straffeloven».

Regionledelsen viser til at Jong ungdomshjem tidligere har drøftet slike dilemmaer med forebyggende politi. Dessuten har tidligere politifolk, som nå jobber ved enheten, ment «at det ikke var å anse som en kriminell handling, da enheten ikke var del av en transaksjon - ikke mottok noe» da narkogjelda ble betalt.

Politiførstebetjent Ole Magnus Jensen er avsnittsleder ved forebyggende avsnitt i Asker og Bærum.

Jensen har snakket med kolleger, uten at det har gitt ham svar på hva som tidligere er diskutert mellom Jong ungdomshjem og forebyggende politi.

- Brudd på straffeloven

- Dette er uansett ikke et råd som skal komme fra politiet. Jeg har forhørt meg med våre påtalejurister. Slik episoden er beskrevet, at en ansatt betalte for beboerens narkotikagjeld, kan sees på som medvirkning til kjøp av narkotika og derfor innebære brudd på straffelovens bestemmelser, sier Jensen.

Politiførstebetjenten forteller at han tirsdag kontaktet institusjonen for å høre hvilke tidligere samtaler med forebyggende politi Jong ungdomshjem viser til.

Jensen fikk opplyst at dette var samtaler så langt tilbake i tid som 2012-2013, og problematikken var liknende, men ikke i direkte samsvar med det å fysisk betale for beboeres narkotikagjeld.

Avsnittslederen har imidlertid forståelse for at institusjonen syntes situasjonen i februar var vanskelig å håndtere.

- Jeg kan se deres etiske dilemma, og trangen de har følt til å hjelpe en ungdom i en fortvilet situasjon, sier Jensen.

- Behov for tydelige anbefalinger

Bufetat, region øst setter pris på denne forståelsen.

- Det er fortløpende drøftinger mellom institusjonen og politiet, knyttet til ungdommenes problemer og behov. Vi har et godt samarbeid med de lokale politimyndighetene. Vi er glad for at politiet ser at dette er vanskelig dilemmaer i barnevernets arbeid, sier regiondirektør Ingrid Pelin Berg i Bufetat, region øst og understreker:

- Det denne saken har brakt fram, er behovet for tydelige anbefalinger om måter å jobbe på, også i samarbeidet mellom barnevern og politi.

BARNEVERNSINSTUTISJON: Flere ungdommer fikk tunge rusproblemer, etter å ha bodd på Vestlundveien ungdomssenter, i Bergen. Video: Siv Johanne Seglem Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/politi-rykket-ut-til-narkofest-pa-barnevernsinstitusjon/69611647 Vis mer