Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnevernsinstitusjon i Oslo får refs etter at 16-åring rømte

Guttens pårørende og hans tidligere advokat er sterkt kritisk til behandlingen 16-åringen har fått på institusjonen som han nå har rømt fra.

KRITISERER INSTITUSJONEN: Advokat Kjersti Patricia Amundsen er sterkt kritisk til hvordan hennes tidligere klient, en 16 år gammel gutt, er blitt behandlet av barnevernet i Oslo. Guttens mor hevder 16-åringen ikke ble meldt savnet før Dagbladet tok tak i saken. FOTO: STEINAR BUHOLM
KRITISERER INSTITUSJONEN: Advokat Kjersti Patricia Amundsen er sterkt kritisk til hvordan hennes tidligere klient, en 16 år gammel gutt, er blitt behandlet av barnevernet i Oslo. Guttens mor hevder 16-åringen ikke ble meldt savnet før Dagbladet tok tak i saken. FOTO: STEINAR BUHOLM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Advokat Kjersti Patricia Amundsen er opprørt over hvordan hennes tidligere klient (16) er blitt behandlet på barneverninstitusjon i Nordstrand bydel i Oslo, hvor han har vært siden april i år.

- Gutten har etter min mening vært utsatt for en langvarig omsorgssvikt fra barnevernets side, skriver advokat Amundsen i en mail til Dagbladet.

Hun bekrefter at 16-åringen ikke har vært på tiltaket eller hatt kontakt med noen derfra siden 20. september, og at ingen fra institusjonen eller barnevernet bydel Nordstrand har vært i kontaktet med henne angående forsvinningen.

- Ikke overrasket
- Det som har skjedd overrasker meg egentlig ikke, skriver hun.

Advokaten kommer med krass kritikk av barnevernstiltaket:

- Da tiltaket gjennom Velferd AS ble opprettet før sommeren, unnlot lederen for tiltaket, Barne- og familieetaten i Oslo og barnevernet bydel Nordstrand, å følge sterke, faglige anbefalinger om oppbyggingen av tiltaket. Jeg opplevde også at råd fra personer som kjente gutten godt, ikke ble fulgt.

Amundsen var guttens advokat fram til det nye tiltaket ble opprettet i april.

Bekymret for sønnen
Guttens mor sier til Dagbladet at hun er svært bekymret for sønnen. Hun forteller at institusjonen ikke kontaktet henne da det ble klart at 16-åringen hadde forsvunnet.

- De gir meg ikke beskjed om noen ting. Selv ringte jeg til sønnen min uten å få tak i ham og ble bekymret, sier kvinnen.

Først da 16-åringen hadde vært borte i 11 dager, ble moren kontaktet av en medarbeider på institusjonen som ville høre om 16-åringen hadde dratt hjem til sin mor, ifølge kvinnen som opprinnelig er palestiner. Hun hevder at institusjonen da ikke hadde meldt gutten savnet til politiet.

- Hvordan kan de vente så lenge med å undersøke hvor han er? Han kunne ha kommet ut for farer uten at noen hadde brydd seg, mener kvinnen.

- Lar være å lete
I januar i år gikk politiet i Oslo ut og sa at de frykter barnevernsinstitusjoner bevisst unnlater å lete etter rømte barn.

I fjor kom politiet tilfeldig over flere barn i Oslos gater, som i lengre tid har vært på rømmen fra ulike institusjoner. Dette var barn som ingen hadde meldt savnet.

- Ved å si at barn rømmer fra institusjoner hele tiden, er det en delvis innrømmelse på at institusjonen kanskje ikke er riktig for dette barnet. Dermed kan den miste det økonomiske grunnlaget, sa leder for gatepatruljen i Oslo, Geir Nerland til Nrk.

Nerland ønsket ikke å uttale seg til Dagbladet i forbindelse med denne saken.

Familien er redd
Familien til 16-åringen er redd for at han oppsøker kriminelle miljøer mens han er på rømmen. De har ikke hørt fra sønnen på minst en måned, og har sendt guttens søsken ut for å lete etter ham. De har ikke funnet ham på de stedene der han vanligvis er når han rømmer.

- Han har stukket av flere ganger før. Men hver gang har han ringt meg for å fortelle hvor han er. Denne gangen har ingen hørt fram ham. Vennene hans ringer hit for å høre om vi har sett ham, sier 16-åringens søster til Dagbladet.

Guttens mor mener sønnen blir opplært i kriminalitet mens han bor på institusjon, og opplyser til Dagbladet at hun nå har anmeldt dem for omsorgssvikt.

Ble passet av «Torpedo Nico»
Siden foreldrene mistet omsorgen for gutten har han bodd på mer enn 10 ulike institusjoner.

Blant annet er han blitt passet på av en tidligere straffedømt mann som skal være dømt for vold og ran, skrev Aftenposten i oktober i fjor. Denne mannen skal ha gått under kallenavnet «Torpedo Nico.»

- At Barne- og familieetaten gjorde denne «torpedoen» til guttens rollemodell, er skandaløst, sa Erling Folkvord fra partiet Rødt til Aftenposten for ett år siden.

Da Oslo kommune ble gjort kjent med mannens rulleblad, fikk han ikke lenger passe på den da 15-årige gutten.

Alene på hotell

Som en midlertidig løsning ble 15-åringen plassert på et hotell uten tilsyn, og med penger i hånden til mat.

- Jeg foreslo dette for barnevernet som en løsning for et par dager inntil de fant et permanent tilbud til ham, sa advokat Kjersti Patricia Amundsen til Nrk i desember i fjor.

Men slik gikk det ikke. Gutten ble boende på hotell i hele fem måneder, hvorav en hel måned helt uten tilsyn, opplyser Amundsen til Dagbladet.

Dette skjedde etter at gutten ble kastet på glattcelle for å ha angrepet en barnevernsansatt med et jernrør. Under hotelloppholdet sa den da 15-årige gutten til Nrk at ingen hører på ham med mindre han bruker vold.

Kommunen: Burde fått beskjed
- Det er ikke vits i å trekke fram de gamle sakene nå for det har ingenting med forsvinningen hans å gjøre, sier Per Johannessen, direktør for bydel Nordstrand i Oslo til Dagbladet.

Han innrømmer at pårørende til barnehjemsgutten burde fått beskjed dersom gutten rømmer fra barnevernsinstitusjonen eller om annet uvanlig skjer.

- Det kan i så fall være en glipp, men jeg vil ikke ta stilling til hvem som eventuelt skulle varslet guttens pårørende, sier Johannessen.

Så vidt han vet, er gutten meldt savnet til politiet.

- Når et barnehjemsbarn rømmer, vil jeg anta at tiltaket følger opp saken og leter etter gutten så godt det lar seg gjøre. Jeg antar at politiet også er varslet, sier Johannessen.

Fylkesmannen på befaring
Han kjenner seg ikke igjen i guttens tidligere advokats beskrivelse av tiltaket, og presiserer at Fylkesmannen i Oslo og Akershus har vært på befaring.

- Fylkesmannen dro til tiltaket og var fornøyd med hvordan det er bygget opp, sier bydelsdirektøren.

Han presiserer at ansvaret for gutten ligger hos Velferd AS.

Vil ikke kommentere
Pål Holst-Jæger, konsulent i Velferd AS, vil ikke kommentere om 16-åringens mor og søster ble varslet da han forsvant eller om det kan ha tatt 11 dager før institusjonen meldte gutten savnet.

- Jeg vil ikke uttale meg om denne saken. På generelt grunnlag kan jeg si at barnehjemsbarn som forsvinner fra institusjon, blir meldt savnet etter 24 timer, sier Holst-Jæger.

Han vil ikke kommentere om det enkelte ganger kan ta lengre tid før savnetmeldinger blir sendt ut.

Oslo politidistrikt vil ikke kommentere overfor Dagbladet om 16-åringen er meldt savnet.

BEKYMRET MAMMA: Denne kvinnen er mor til den 16-årige gutten som har vært på rømmen siden 20. september. Hun har ikke hørt fra ham på minst en måned. Kvinnen ønsker ikke ansiktet sitt i avisen. FOTO: LARS EIVIND BONES
BEKYMRET MAMMA: Denne kvinnen er mor til den 16-årige gutten som har vært på rømmen siden 20. september. Hun har ikke hørt fra ham på minst en måned. Kvinnen ønsker ikke ansiktet sitt i avisen. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling