Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

BARNEVERN

Barnevernskontoret ble angrepet, og Dag truet med at strupen hans skulle «kuttes fra øre til øre»

I flere år har barnevernsleder Dag Bratberg blitt truet på livet. Nå er han så frustrert at han vurderer å si opp.

ÅREVIS MED TRUSLER: Barnevernsleder Dag Bratberg har mottatt sms-er om at han skulle bli «skutt en mørk kveld», at han skulle få «merke min vrede» og at hans og andres barn «skulle få unngjelde». Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ÅREVIS MED TRUSLER: Barnevernsleder Dag Bratberg har mottatt sms-er om at han skulle bli «skutt en mørk kveld», at han skulle få «merke min vrede» og at hans og andres barn «skulle få unngjelde». Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2012 avgjorde fylkesnemnda i Telemark at en lokal kvinne skulle fratas omsorgen for sine barn.

Arbeidshverdagen på barnevernskontoret i Bamble ble aldri den samme igjen. Etter årevis med trusler er barnevernsleder Dag Bratberg nå så redd – og lei – at han har vurdert å slutte.

Bratberg har mottatt sms-er om at han skulle bli «skutt en mørk kveld», at han skulle få «merke min vrede» og at hans og andres barn «skulle få unngjelde». Han har også opplevd episoder der hageanlegget der han bor er blitt utsatt for hærverk og postkasser er blitt tilgriset med egg – uten at noen gjerningsmenn noen gang ble pekt ut. Bilene til de ansatte har også fått frastjålet skiltene sine.

Kvinnen har erkjent å ha drapstruet Bratberg på sms, noe hun også er dømt for.

- Likevel har det ikke stoppet, sier han oppgitt.

Fredag 7. mars 2014 skrev kvinnen på sms:

«Du har stjålet, skremt og grovt mishandlet det kjæreste vi har i denne verden. Om dine handlinger fører til at XXX nå må dø, så skal du tvinges til å lide samme skjebne som ham. Jeg vet nå sikkert at det er folk på vei til Norge med eneste mål å hevne det du har gjort mot de små og resten av oss. Dette er en sterk advarsel. Det du tar må du også gi. Deres metode er å kutte strupen på sitt offer fra øre til øre. De viser ingen nåde. Jeg har ikke fortalt deg det før at jeg reddet ditt liv en gang for ca et år siden ved å stoppe et planlagt drap på deg. Du fortjente ikke at jeg hjalp deg den gangen. Ikke i det hele tatt. Du skal bli din skjebne verdig.»

ANGREP: De barnevernsansatte ble skremt da ukjente gjerningsmenn sprengte ei rute på kontoret deres, og stjal skilt fra bilene deres. Ingen vet hvem som sto bak. Foto: Politiet
ANGREP: De barnevernsansatte ble skremt da ukjente gjerningsmenn sprengte ei rute på kontoret deres, og stjal skilt fra bilene deres. Ingen vet hvem som sto bak. Foto: Politiet Vis mer

Sprengte vindusruter

Bratberg føler at trusselsituasjonen mot ham toppet seg sommeren 2014, en dag da de barnevernsansatte i Bamble var på ekskursjon.

- Da vi kom tilbake var rutene på kontoret vårt sprengt bort med sprengstoff, sier Bratberg.

- Hvordan opplevde dere det?

- Vi opplevde det skremmende. Det genererte traumer hos flere av oss.

Ingen ble noen gang siktet, tiltalt eller dømt for angrepet mot barnevernskontoret.

Ransdømt eksmann

Noe som gjør Dag Bratberg enda mer skremt er forhistorien til kvinnens tidligere ektemann, som kom fra Kosovo til Norge i 1987. Ifølge en dom fra Borgarting lagmannsrett søkte han asyl med falskt navn. Ikke lenge etter at han kom til Norge ble han og Telemarks-kvinnen kjærester. De to giftet seg kort tid etter.

VURDERER Å GI SEG: Dag Bratberg, barnevernsleder i Bamble kommune, er blitt skremt etter flere år med trusler.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
VURDERER Å GI SEG: Dag Bratberg, barnevernsleder i Bamble kommune, er blitt skremt etter flere år med trusler. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Etter at mannen først hadde fått avslag på søknaden sin, søkte han fire dager etter ekteskapet om arbeids- og oppholdstillatelse som gift mann. Fem måneder seinere ble han siktet - og året etter dømt - for to grove, væpnede ran, et simpelt ran, et forsøk på grovt ran og syv grove tyverier. Kvinnen ble også dømt til to års fengsel i sakskomplekset. Seinere er hun dømt for ulovlig besittelse av haglpatroner – og flere andre forhold.

Etter dommen ble de to separert, og han utvist fra Norge. Han kom tilbake til Norge flere ganger, også med falskt navn. De to fikk flere barn sammen, og i 2004 giftet de to seg enda en gang. På prøvde han å bruke ekteskapet for å få opphold. Etter flere runder i retten fikk han ikke medhold i dette, og ble kastet ut av Norge på ny.

- Når hun truer med at det skal komme folk fra utlandet for å drepe oss, blir det ikke mindre skremmende at hun har en straffedømt eksmann i utlandet, sier Dag Bratberg til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med kvinnen på e-post og telefon. Hun er sterkt kritisk til hvordan barnevernet har behandlet henne, og sier hun står inne for alt hun har gjort. Hun mener seg utsatt for grov urett av barnevernet i Bamble. Hun gir så uttrykk for at hun vil gi lengre kommentarer på e-post. Det har ikke skjedd.

Vurderer å slutte

Mange av de barnevernsansatte Dagbladet har vært i kontakt med sier det er i situasjoner der familier blir fratatt sine barn med tvang at konfliktene oppstår. Bratberg peker på at det ikke er barnevernet som tar den endelige avgjørelsen når barn blir tatt fra sin familie.

- Det er fylkesnemndene og rettssystemet som fatter endelig beslutning i tvangssaker – ikke oss, sier Bratberg – som er bekymret over utviklingen for ansatte i barnevernet.

- Det er skummelt at navn og nummer på barnevernsansatte og barna deres offentliggjøres på nettet. Samtidig føler vi at vi slåss mot vindmøller. Jeg har vurdert om jeg skal slutte, sier Bratberg.

- Jeg frykter også at situasjonen går utover rekrutteringen til tjenesten. For oss som jobber i førstelinja føles det som om at sentrale myndigheter som har ansvaret for barneverntjenesten ikke står nok på barrikadene hva angår trusler, sjikanering og skadeverk. Helse- og omsorgsdepartementet og Justisdepartementet må begynne å prate sammen, for å finne ut hvordan de mer kan beskytte barneverntjenesten - kanskje det tyngste forvaltningsorganet i Norge. Folk som jobber i en barneverntjeneste er å anse som offentlige tjenestemenn. Nå kvier folk seg for å si at de jobber i barnevernet.

HÆRVERK: Ingen vet hvem som utførte hærverk mot de barnevernsansatte.. Foto: Politiet
HÆRVERK: Ingen vet hvem som utførte hærverk mot de barnevernsansatte.. Foto: Politiet Vis mer


- Ikke voldelig

Eksmannens advokat, Sven Morten Torsnes, skriver i en e-post til Dagbladet at han ikke kan tenke seg at klienten var komme med trusler eller utføre vold mot barnevernsansatte eller politifolk. Torsnes har hatt god kontakt med både klienten og ekskona som er dømt for å true Dag Bratberg.

- Jeg har forsøkt, uten hell, å få kontakt med min klient og hans ekskone angående den aktuelle situasjonen. Min klient var da han ble fengslet og sendt ut av Norge, en verdifull samfunnsborger og en god familiefar. Tidligere kriminalitet hadde sammenheng med det samfunnet han kom fra, skriver Torsnes til Dagbladet.

- Så lenge jeg har hatt kontakt med ham har han aldri vist tegn på voldelig adferd. Jeg kan derfor aldri tenke meg at han ville komme med trusler, langt mindre gjennomføre voldshandlinger mot tjenestemenn fra politi eller barnevern. Jeg hadde også god kontakt med ektefellen hans. Avgjørelsen var uforståelig og et hardt slag for hele familien.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media