Barnevern:

Barnevernsleder ba om bilder på Snapchat

Etter å ha mottatt flere bilder fra jenta, tilbød mannen en betydelig sum for at de to skulle ligge sammen.

TILBUD: Denne Snapchat-meldingen viser hvordan jenta ble tilbudt penger for bilder. Foto: Skjermdump
TILBUD: Denne Snapchat-meldingen viser hvordan jenta ble tilbudt penger for bilder. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En mann i 30-åra er nylig dømt til ett år og to måneder i fengsel for å ha bedt om og mottatt bilder fra en mindreårig jente som bodde på en barnevernsinstitusjon, hvor mannen var avdelingsleder.

Det kommer fram i dommen, som nylig ble avsagt i Agder tingrett.

I dommen er mannen dømt for fire ulike forhold:

  • For å ha fått noen til å utføre seksuell omgang med seg selv ved å utnytte en person under 18 år i en særlig sårbar livssituasjon.
  • For å ha fått en mindreårig person til å utføre handlinger som førte til seksuell omgang med seg selv.
  • Seksuell krenkende atferd mot mindreårige
  • For å ha vært i besittelse eller skaffet seg materiale som framstiller seksualiserte barn.

Skal ha hatt kontakt i tre måneder

Ifølge tingretten skal mannen over tre måneder ha hatt kontakt med jenta via Snapchat, der han utga seg for å være en annen person.

«Etter at fornærmede aksepterte tiltaltes forespørsel om kontakt, utvekslet de meldinger. Han presenterte seg som en gutt på 28 år fra Stavanger. Han kalte seg NN med brukernavn …», står det i dommen.

Jenta skal i samtalene ha vært åpen om at hun var plassert på institusjon og at dette var utfordrende. Til dette skal barnevernslederen ha svart at han selv hadde opplevd det samme, og derfor hadde full forståelse for hennes vanskelige situasjon.

Hevder han ble overrasket

Både den dømte mannen og jenta har forklart i retten at det var kontakt mellom de to via Snapchat.

Mannen mente at samtalene først var ikke-seksualiserte, før samtalene fikk et mer seksuelt preg. Han hevdet også at han fikk tilsendt det første nakenbildet fra jenta uoppfordret, noe som overrasket ham.

Ifølge jenta skal det være mannen som først ba henne sende bilder, og at hun først ikke hadde forstått hva han mente, men at hun etter hvert hadde samtykket til å sende bildene – fordi hun var redd for at kontakten ville opphøre.

Ifølge dommen skal jenta ha sendt et sted mellom 15 og 20 bilder, samt tre til fire videoer. Hun forklarte i retten at hun oppfattet den dømte som kravstor og instruerende, noe mannen selv nekter for.

Han erkjenner derimot å ha mottatt bilder fra jenta, og anslo selv at det var snakk om et sted mellom 10 og 15 bilder.

Brøt kontakten

Jenta reagerte imidlertid etter at mannen sendte henne en melding på tjenesten i desember.

Ifølge fornærmede skal den dømte da ha skrevet at han kjørte forbi jentas bosted, og at han ba om å treffe jenta. Dette reagerte hun på, og de ansatte ved institusjonen slo alarm.

Den dømte mannen fikk samme dag beskrevet situasjonen som var oppstått rundt jenta på et avdelingsledermøte. Han brøt deretter kontakten.

«Tiltalte blokkerte fornærmede fra nye henvendelser enten før eller etter avdelingsledermøtet, og kontakten mellom ham og fornærmede opphørte …», heter det i dommen.

Tilbød penger for sex

I dommen vises det også til en Snapchat-melding hvor mannen har tilbudt «10 lapper» for å ha sex, og å ta bilder i tillegg.

Jenta forklarte i retten at hun hadde respondert med at hun var mindreårig og at dette kunne være straffbart.

«Til dette hadde han sagt ja, men at det ikke var noen som fare så lenge hun ikke sa noe», heter det i fornærmedes forklaring.

Mannen på sin side forklarte at denne meldingen var en del av en generell dialog om sex mot betaling for å skaffe penger hun hadde behov for.

«Hun hadde sagt at hun ikke ville selge sex mot betaling, og at hun i så fall skulle ha mye penger. Meldingen som er omtalt var et svar på dette, ikke et uttrykk for konkret ønske om å møte henne og ha sex med henne.», forklarte avdelingslederen.

Skal ha utnyttet posisjonen

Selv om begge partene i saken bekrefter kontakten, er det deler av forklaringene som ikke stemmer overens. Ifølge den fornærmede jenta, skal den dømte ha bedt henne ha seksuell omgang med seg selv, filme dette og sende opptakene eller bilder til ham.

Mannen selv bestred ikke at han hadde mottatt materiale, men nektet for å ha bedt henne gjøre det:

«Han viser til at hun på dette tidspunkt hadde kontakt med flere menn og at hun i avhør og tilleggsavhør har gitt uttrykk for usikkerhet om det var ham eller en annen som hadde bedt henne utføre den seksuelle omgangen.»

Retten på sin side fester lit til jentas forklaring, og legger i dommen også vekt på at mannen har utnyttet sin posisjon.

Har tatt betenkningstid

Dagbladet har vært i kontakt med mannens forsvarer, Alf Tore Nilsen.

Han ønsker ikke å kommentere dommen, men forteller at hans klient har tatt betenkningstid og ennå ikke tatt stilling til om han vil anke den.

Jentas bistandsadvokat, Rikke Arnesen, sier til Dagbladet at dette er en svært alvorlig sak. Utover dette har hun ingen ytterligere kommentarer.

Den dømte mannen er i tillegg til fengselsstraffen fradømt retten til å utøve arbeid som innebærer personlig oppfølging av barn og ungdom, eller arbeid hvor det ytes personlige tjenester til barn og ungdom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer