Barnevernsorganiasjon advarer mot aksjonsformen

Den danske barneorganisasjonen Daphne skal ha kjennskap til at det fins nettverk som spesialiserer seg på å kidnappe bortførte barn for penger. De advarer mot aksjonsformen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisene det opereres med, skal strekke seg fra 150000 kroner og oppover for hvert barn. Formen er ofte svært militant - og kan oppleves dramatisk for barna.

Landsforeningen Daphne ble sist vinter landskjente i Danmark etter at de hadde gjennomført en tilbakekidnappingssak fra Marokko. Tre gutter var urettmessig ført ut av landet av sin far, selv om mor var tilkjent foreldreansvaret av dansk rett.

Siden starten for halvannet år siden, har organisasjonen gjennomført 14 tilsvarende aksjoner - i all hovedsak basert på forhandlinger med lokal familie og imamer. De har også et nært samarbeid med danske myndigheter og UD, og opplever at slike barnekidnappingssaker er blitt halvert på den tida de har eksistert

Tar avstand

Organisasjonen jobber ut av idealistiske hensyn, og tar ikke betalt for sakene. De tar sterkt avstand fra organisasjoner som gjør dette av profitthensyn.

- Vi har særlig hørt snakk om et nettverk som opererer fra England. De skal jobbe for penger, og har en forholdsvis militær form. Vi i Daphne fraråder foreldre å benytte seg av slike nettverk.

Mange forbehold

- Man skal ikke sette en pris på barn i slike saker eller utsette dem for store risikoer. Man bør også alltid starte med forhandlinger for å forsøke å løse slike konflikter på en fredelig måte. Faren for at slike nettverk kan jobbe begge veier er stor, og familien vil derfor risikerer å leve i konstant frykt for at barna kan bli kidnappet tilbake, sier advokat Laue Traberg Smidt.

Flere privatetterforskere i Norge har blitt kontaktet av foreldre som ønsker hjelp til å hente barn hjem fra ikke vestlige land. Dagbladet har vært kontakt med flere aktører i miljøet. De advarer foreldre mot å sette egne interesser høyere en barnas sikkerhet.

- Det er et problem når man er nødt til å bryte lovverket i det landet man befinner seg i for å oppnå målet. Dette medfører en stor risiko også for barna, sier en etterforsker til Dagbladet.

SKEPTISK: - Vi vet at det finnes organisasjoner som kidnapper bortføret barn for penger, sier advokat Laue Traberg Smidt i danske Daphne. Han advarer mot slike undergrunnsnettverk.