Barnevik betaler tilbake pensjonspenger

Tidligere konsernsjef Percy Barnevik betaler 548 millioner kroner tilbake til ABB etter en avtale med konsernets styre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed får han beholde 353 millioner kroner av den rekordhøye pensjonen. Hans etterfølger Göran Lindahl skal også betale en stor del av sin pensjon tilbake: 286 av 517 millioner kroner, melder nyhetsbyrået TT.

En vanskelig tid

Ifølge en pressemelding fra ABB har begge de tidligere konsernsjefene gått med på å betale pengene tilbake.

- Det at jeg betaler inn pengene, betyr ikke at jeg innrømmer noe lovbrudd. Det har vært en vanskelig tid for meg og mange berørte, og jeg har valgt denne løsningen så vi kan legge dette bak oss, skriver Percy Barnevik.

Pensjonsskandale

Siden han sluttet som konsernsjef i 1996 har Percy Barnevik mottatt 787 millioner svenske kroner i pensjon av det svensk-sveitsiskekonsernet. Totalt lød avtalen på 930 millioner kroner. Den svimlende summen skapte skandalestemning i Sverige da den ble kjent i februar i år.

Politikere og næringslivsfolk kritiserte den tidligere ABB-toppen kraftig, og tegnet et bilde av ham som grådigheten i egen person.

Barnevik tilbakeviste kritikken, og ville ha seg frabedt karakteristikken.

- Veldig få som kjenner meg ville sagt at jeg er grådig. Det ble mye penger fordi selskapet gikk bra disse åra, sa Percy Barnevik i et intervju med svensk TV2, det første etter at ABB-skandalen ble kjent.

Problemer for Wallenberg-familien

Barneviks avtale har også skapt problemer for den mektige Wallenberg-familien. Da detaljene rundt Barneviks pensjonsavtale ble kjent, fikk Barnevik sparken som styreformann i Wallenberg-familiens mektige investeringsselskap Investor 14. februar.

Tirsdag er det generalforsamling i ABB i Sveits. Dagens Næringsliv skrev i går om hvordan Jacob Wallenberg da må svare for hvorfor hans far Peter godtok den skattefrie fallskjermen til Barnevik på totalt 930 millioner svenske kroner i 1992 overfor Martin Ebner, den sveitsiske finansmannen som er den største aksjonæren i ABB.

Jacob måtte 14. februar vedgå at faren ikke hadde forstått omfanget av Barneviks avtale i et tv-intervju.

Mistenkt for bedrageri

ABBs nye styre ønsket at de to tidligere konsernsjefene skulle betale tilbake en del av beløpet de hadde mottatt i pensjon. Forhold rundt avtalene skal ha blitt avdekket som «ukorrekte», og ABB har dessuten måttet kutte ned på virksomheten de siste årene. Dette ville ikke Barnevik kommentere i intervjuet med svensk TV2.

Siden anmeldte styret Barneviks pensjonsavtale til skattemyndighetene i Zürich, og mistenkte Barnevik for skattebedrageri i forbindelse med utbetalingen av pensjonspengene.

ABBs hjemmeside

<B>BETALER TILBAKE: ABBs tidligere konsernsjef og det nåværende styret i det svensk-sveitsiske selskapet har kommet til enighet.