Rotavirus

Barnevirus herjer i Danmark: - Gråter uten tårer

- De var usikre på om hun i det hele tatt ville overleve, sier en av de smittede barnas mor.

ALVORLIG SYK: Emma (2) ble alvorlig syk etter å ha blitt smittet av rotavirus. Bildet er brukt med tillatelse fra hennes foreldre. Foto: Privat
ALVORLIG SYK: Emma (2) ble alvorlig syk etter å ha blitt smittet av rotavirus. Bildet er brukt med tillatelse fra hennes foreldre. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens Danmark er i full gang med å gjenåpnes etter corona-nedstengingen, er et nytt virus i ferd med å spre seg blant barn i landet. Rotaviruset herjer nå for fullt flere steder i landet, melder blant annet Danmarks Radio (DR) og danske TV 2.

Symptomene er som omgangssyke, med oppkast og diaré, men også med påfølgende dehydrering. Ifølge DR ser man tilfeller der barna blir så dehydrert at de gråter uten tårer og har helt tørre bleier.

En av teoriene om hvorfor viruset nå sprer seg, er overdreven tillit til håndsprit, ifølge Line Wilms ved Slagelse sykehus.

- Rotaviruset skal ha vann og såpe for at man skal være sikker. Det er ikke så sensitivt for sprit. Vår teori er at man under coronapandemien har blitt så fokusert på å sprite hendene at håndvask med vann og såpe har blitt erstattet med spriting, sier Wilms til DR.

ANTIBAC: God håndhygiene er det viktigste enkelttiltaket for hindring av smitte. Mette Fagernes fra Folkehelseinstituttet forteller deg de enkle grepene for få bakteriefrie lanker. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Måtte legges inn

Det skal særlig være barn i toårsalderen som nå har blitt rammet av rotaviruset som sprer seg i Danmark, og allerede har man sett tilfeller der barn har blitt innlagt etter å ha blitt smittet. Særlig områdene Sjælland og København skal ha opplevd smittespredning den siste tida.

En av dem som har opplevd marerittet med et kraftig rammet barn, er Camilla Buck Jakobsen. Datteren hennes ble så kraftig rammet at hun til slutt måtte legges inn på sykehus.

- Hun var helt svak og gråt, bare hun skulle stå opp. Da jeg til slutt ringte legevakta gråt hun uten tårer, hadde tørre lepper og helt tørre bleier fordi hun var så dehydrert, forteller mora til danske TV 2.

- Fryktelig syk

Beskjeden fra sykehuset var alt annet enn beroligende. Da dattera først ble innlagt, var situasjonen kommet så langt at legene fryktet for barnets liv.

- Først fikk hun sonde og deretter væske intravenøst i armen. Ingen av delene hjalp, og hun ble fryktelig syk. De besluttet derfor å gi henne væske intravenøst i begge beina og legge inn kateter, fordi de var usikre på om hun i det hele tatt ville overleve, sier Jakobsen til TV 2.

Til Dagbladet forteller toåringens mor at det i dag går bra med dattera. Hun har ikke fått noen varige helseproblemer som følge av viruset.

De fleste av oss vasker ikke hendene riktig. Mette Fagernes fra Folkehelseinstituttet forteller deg fem enkle trinn for hvordan du skal få bakteriefrie lanker. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Vaksineres i Norge

Tone Bruun, overlege ved FHIs avdeling for smittevern og vaksine, forteller til Dagbladet at hun har fått med seg situasjonen med rotaviruset i Danmark via media.

Hun kan imidlertid berolige norske småbarnsforeldre med at man i Norge innførte vaksine mot viruset i 2014. Før dette var det årlig omkring 1000 innlagte barn på sykehus på grunn av smitte.

- Vi vaksinerer når barna er seks og 12 uker gamle, og vaksinen er veldig effektiv mot sykdom hos de små barna. Det er først og fremst de minste barna som blir alvorlig syke av rotavirusinfeksjon. Vi har nok en del rotavirus hos eldre barn og voksne, men de blir sjelden veldig syke og derfor ikke diagnostisert i noen særlig grad, forklarer Bruun.

Overlegen forteller videre at Danmark på sin side ikke har rotavirusvaksinen i sitt nasjonale vaksinasjonsprogram. Dermed er det ikke uventet at det med jevne mellomrom kan komme oppblomstring av viruset der.

Norge hadde store utbrudd

Ifølge Jakobsen, mor til smittede Emma, kan foreldre velge å vaksinere sine barn mot viruset. De må da dekke kostnaden på drøyt 1300 norske kroner selv.

Til Dagbladet sier mora at hun ikke er i tvil om at Danmark burde fulgt etter Norge og tilbudt vaksinen gratis. Overlege Bruun forteller at innføringen har hatt svært god effekt her til lands.

- Etter vaksinen ble introdusert i Norge har vi hatt lite av sykdommen, men som sagt finnes det nok mer av den enn det som blir påvist på laboratoriene. Før vaksinen ble innført hadde vi store utbrudd spesielt i vinterhalvåret, hvert år, sier overlegen, og legger til at det egentlig bare er en effektiv måte å hindre smitte på.

- Det har vist seg vanskelig å stoppe spredningen av rotavirus med hygienetiltak, så det er nok vaksine som er det eneste virkelige effektive tiltaket mot sykdommen, sier Bruun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer