Barnevognfunn kan løse 42 år gammel drapsgåte

Renee MacRae og sønnen Andrew forsvant i 1976.

IKKE FUNNET: Renee og Andrew MacRae forsvant 12. november 1976. Politiet håper at et nedlagt steinbrudd kan gi dem gjennombruddet de håper på i etterforskningen. Foto: Politiet
IKKE FUNNET: Renee og Andrew MacRae forsvant 12. november 1976. Politiet håper at et nedlagt steinbrudd kan gi dem gjennombruddet de håper på i etterforskningen. Foto: PolitietVis mer

Renee MacRae (36) og hennes tre år gamle sønn Andrew ble sist sett da de kjørte fra Inverness i Skottland 12. november 1976.

Blod i bagasjerom

Seinere samme kveld så en bussjåfør McRaes brennende bil på et avsidesliggende sted, rundt en mil fra Inverness.

Det ble funnet blod i bilens bagasjerom, men verken Renee eller Andrew var å se i nærheten av bilen.

Og nå, 42 år seinere, er forsvinningsgåten fremdeles uløst.

Det har blitt gjort flere forsøk i åras løp på å finne ut hva som skjedde med mor og sønn. I 2004 hyret politiet inn arkeologer og antropologer for å gå gjennom et steinbrudd, som også ble gjennomsøkt like i etterkant av forsvinningen, ifølge BBC.

I 2004 gikk de gjennom 35 000 tonn med jord fra det nedlagte steinbruddet, men de gjorde ingen funn.

Fant barnevognhjul

Så, i mai i år, gjøv politiet løs på et nytt nedlagt steinbrudd i området. Leanach-steinbruddet var oversvømt og har tidligere blitt vurdert som for farlig for dykkere.

Derfor måtte steinbruddet tømmes for flere millioner liter vann før politiet kunne igangsette sine undersøkelser på stedet.

En snau måned etter at politiet først begynte arbeidet ved steinbruddet har de nå bekreftet at de har gjort noen svært interessante funn, skriver Evening Standard.

Blant tingene som er funnet er blant annet hjulene til en barnevogn. Dette funnet er spesielt interessant, ettersom man antar at Rene og Andrew hadde med seg en sølvfarget barnevogn den ettermiddagen de forsvant.

FUNN: Det skotske politiet har funnet flere interessante gjenstander i steinbruddet, blant annet barnevognhjul som kan ha tilhørt barnevognen de antar Renee og Andrew hadde med seg kvelden de forsvant. Foto: NTB scanpix
FUNN: Det skotske politiet har funnet flere interessante gjenstander i steinbruddet, blant annet barnevognhjul som kan ha tilhørt barnevognen de antar Renee og Andrew hadde med seg kvelden de forsvant. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ifølge BBC skal hjulene som nå er funnet være av samme type som hjulene på vogna man antar at de to hadde med seg kvelden de forsvant.

I oktober i fjor, rundt det som ville vært Andrews 45-årsdag, gikk politiet ut med et bilde av en barnevogn av samme type. De gikk også ut med et nytt bilde av Andrew.

BARNEVOGN: Det skal ha vært en barnevogn av denne typen, en sølvfarget Silver Cross, Renee og Andrew hadde med seg da de forsvant. Foto: Politiet
BARNEVOGN: Det skal ha vært en barnevogn av denne typen, en sølvfarget Silver Cross, Renee og Andrew hadde med seg da de forsvant. Foto: Politiet Vis mer

Håper å finne viktig bevis

Politiinspektør Brian Geddes ved politiet i Skottland sier at de har gjort flere interessante funn i det nedlagte steinbruddet.

- I forbindelse med søket i Leanach-steinbruddet har vi funnet flere gjenstander. Mange av dem vil bli undersøkt nærmere. Det pågår nå en grundig analyse for å fastslå om noen av disse gjenstandene kan være relevante for etterforskningen av drapene på Renee og Andrew MacRae, sier Geddes.

For selv om man aldri har funnet mor og sønn, og således ikke med sikkerhet kan si hva som har tilstøtt dem. så behandler politiet det hele som en drapssak.

Da de satt i gang med arbeidet ved steinbruddet sa Geddes at politiet tror viktige beviser kan ha blitt skjult i steinbruddet.

Det skal også ha blitt funnet beinrester i steinbruddet, men beinrestene stammer trolig fra dyr.

Dagen hun forsvant dro Renee MacRae hjemmefra med sine to barn, Andrew (3) og Gordon (8), skriver Telegraph.

Hun leverte Gordon til sin fraskilte mann, før hun skal ha satt kursen mot sin elsker, Bill MacDowell, en gift regnskapsfører i ektemannens byggeselskap. De to skal ha planlagt et nytt liv på Shetland. Så langt kom hun ikke. Det siste sporet av henne er altså den brennende bilen.

Familien håper nå at politiet kan få løst saken, slik at de kan få lagt den bak seg.

- Det går ikke en dag uten at de begge er i tankene mine, sa Renees søster Morag i november i fjor.