Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barneyoghurt søtere enn brus

Mat med høyt sukkerinnhold gir økt matlyst, viser en ny amerikansk studie. I Norge spiser barn og unge minst dobbelt så mye sukker som anbefalt. Visste du at barneyoghurt inneholder mer sukker enn brus?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sukkermengde

Fettet har fått skylda for overvekt i så vel USA som andre vestlige land. Men mindre fett har ikke ført til mindre overvekt. 20 prosent av amerikanske barn er overvektige, ifølge undersøkelsen som er publisert i marsnummeret av det amerikanske tidsskriftet Pediatrics.

De 12 overvektige unge guttene i undersøkelsen ble delt i tre grupper som fikk frokost og lunsj med lavt, middels eller høyt sukkerinnhold. Etter lunsj kunne ungdommene spise hva de ville.

Resultatene viste at de ungdommene som fikk mest sukker i maten, økte kaloriinntaket med 81 prosent i forhold til den gruppa som fikk minst sukker.

- For lite data

Professor Christian Drevon ved Institutt for ernæringsforskning, Universitetet i Oslo, sier at han ikke kjenner den nye studien, men mener det finnes for lite data til å kunne slå fast at det er en sammenheng mellom høyt inntak av sukker, økt matlyst og overvekt.

- Det vi vet er at et såkalt energitett kosthold, med mye fett og sukker fører til økt kroppsvekt, men hva som skyldes sukker og hva som skyldes fett er vanskelig å si, mener Drevon.

Søte barn

Flere undersøkelser slår fast at norske barn spiser for mye sukker. Sukker bør utgjøre mindre enn ti prosent av det totale kaloriinntaket, ifølge Statens ernæringsråd.

I Ungkost-undersøkelsen fra 1993 ligger to tredjedeler av norske 13 og 18-åringer over de anbefalte verdiene. En undersøkelse av to-åringer fra 1995 viser at nesten en fjerdedel av barna fikk mer enn 20 prosent av kaloriene sine fra sukker.

Forsker dr.philos. Lene Frost Andersen, ansvarlig for Ungkost-undersøkelsen, opplyser at ungdom har høyere sukkerinntak enn voksne, og at 13-åringene ligger høyere enn 18-åringene.

Sukret yoghurt

Tine meierier har hatt suksess med de nye melke- og yoghurtproduktene som er spesielt utviklet for de aller yngste forbrukerne. Men få foreldre er klar over at flere av Litago-produktene har høyere sukkerinnhold enn brus.

- Jeg ser ingen betenkeligheter med at sukkerinnholdet er så høyt, sier Bente Mølmann, produktansvarlig for Litago-serien.

- Salget er bedre enn forventet, og vi planlegger nå å utvide serien, opplyser hun.

Ernæringsfysiolog Mari Dotterud i Tine sier at sukkerinnholdet vurderes fortløpende.

- Barna vi tester produktene på, liker den søte yoghurten best, påpeker hun.

På verdenstoppen

Vi spiser og drikker mest sukker i forbindelse med de tradisjonelle brødmåltidene: frokost, lunsj og kvelds.

Nordmenn ligger på verdenstoppen når det gjelder brusdrikking. Hver nordmann drikker i underkant av 120 liter. Ungkost-undersøkelsen slår fast at 18-åringer drikker mer brus enn 13-åringer.