Barnløse ingen adgang

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): 60 år gamle Annam Senthilnathan fra Sri Lanka får ikke visum fordi hun mangler barn. De fleste av dem som får avslag av UDI, får det fordi de ikke har sterke nok røtter i hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den pensjonerte læreren er gift, og har hele slekta si i landsbyen hun bor i. Med unntak av en søster, en svoger og tre nevøer i Oslo, har hun alle røttene sine hjemme på Sri Lanka.

- De eneste røttene tante Annam mangler, er barn, sier Annams norske nevø Jeba Sithamparanathan.

Ville se verden

Når UDI gransker turisters røtter, er det for å forsikre seg om at de ikke hopper av, og søker asyl.

Jeba har ikke sett tanta si på elleve år. Annam på sin side ville bruke pensjonisttilværelsen til å reise ut og se verden. Men UDI frykter at pensjonisten skal flykte fra mann og familie på Sri Lanka, og søke asyl i Norge.

- Det ironiske er at dersom Amman skulle finne på å søke asyl, ville hun aldri ha fått det. Det er våpenhvile på Sri Lanka nå. Folk får ikke asyl til Norge.

Tirsdag skrev Dagbladet om 32 år gamle Malisan fra Thailand, som ikke får besøke sin familie i Norge fordi hun er for ung, og i tillegg ugift. Ved den norske ambassaden i Bangkok mener de at hun har for svake røtter i Thailand. Det til tross for at Malisan har samboer og en tenåringssønn. Flere nordmenn med utenlandsk bakgrunn har tatt kontakt med Dagbladet og fortalt liknende historier. Felles for alle et at familiemedlemmer som vil besøke dem kommer fra den 3. verden.

- Turister som kommer fra et land med mange asylsøkere, har mindre sjanse for å få turistvisum, sier Eva Vatne, utviklingsdirektør i UDI.

Vanskelige saker

Nærmere 100000 mennesker søker årlig om turistvisum til Norge. De aller fleste søknadene blir behandlet på ambassadene. UDI behandlet i fjor ti prosent av søknadene. Og avslo halvparten. To år tidligere fikk en av fire avslag.

- Årsaken til at vi gir flere avslag, er at vi har fått vanskelige saker med større avslagspotensial. De enkle søknadene har nå ambassadene selv myndighet til å innvilge, sier Vatne.

Med «vanskelige saker» mener UDI søknader fra mennesker de mistenker for å ikke ville returnere til hjemlandet.

Kommer du fra et land med mange asylsøkere, har du dårlige sjanser.

- Andre kriterier som blir lagt til grunn, er alder, familie og jobb i hjemlandet. I tillegg vurderer vi hvor sterkt behov søkeren har for å besøke familien sin i Norge, sier Vatne.

- Det at hun kommer fra Sri Lanka er grunn nok til at vi vurderer søknaden strengere, sier Vatne.

- Det er rein diskriminering UDI driver med, sier Akhenaton Oddvar de Leon, som leder Organisasjonen mot offentlig diskriminering. Han har tatt imot 25 klager på avslag det siste året. De fleste fra ugifte kvinner fra den 3.verden som vil besøke familien sin i Norge.

NEKTES ADGANG: De fleste som får avslag på sine visumsøknader, får det fordi de ikke har sterke nok røtter i hjemlandet.