PROVOSERER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har ingen sans for kvinner som velger barnløshet. Foto: AP/ NTB Scanpix
PROVOSERER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har ingen sans for kvinner som velger barnløshet. Foto: AP/ NTB ScanpixVis mer

- Barnløse kvinner er ufullstendige, fornekter sin femininitet og gir blaffen i menneskeheten

Tyrkias president ønsker seg flere borgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - En kvinne som sier «jeg jobber, så derfor vil jeg ikke bli mor» fornekter faktisk sin femininitet. En kvinne som velger barnløshet, som motsetter seg å være hjemme, uavhengig av hvor suksessrik hun er i arbeidslivet, er mangelfull og ufullstendig, uttalte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en tale han holdt i går, skriver britiske The Guardian.

Presidenten formidlet sine klare familiepolitiske standpunkter i forbindelse med åpningen av et nytt bygg som skal huse den tyrkiske kvinneorganisasjonen Kadem.

Erdogans oppsiktsvekkende uttalelser kommer bare ei uke etter at han gikk ut og ba landets muslimer slutte å bruke prevensjon.

- Gir blaffen Den tyrkiske presidenten har gjentatte ganger opp gjennom åra gått hardt ut mot prevensjonsbruk og bedt tyrkerne om få flere barn.

I 2014 hevdet Erdogan at det er et svik mot den tyrkiske nasjon å bruke prevensjon og at alle familier minst bør få tre barn, helst flere.

I gårsdagens tale ga han Tyrkias kvinner følgende klare beskjed:

- Å velge barnløshet er det samme som å gi blaffen i menneskeheten.

Erdogan understreker likevel at han er sterk tilhenger av at kvinner kommer seg ut i arbeid, så lenge det ikke blir til hinder for å få barn.

- At kvinner er knyttet til sine profesjonelle liv, skal ikke hindre dem i å bli mødre, sier Erdogan og legger til at Tyrkia har tatt «viktige steg» for å støtte arbeidende mødre.

Sterk befolkningsvekst Til tross for sterk befolkningsvekst i Tyrkia de siste åra, ønsker presidenten at de skal bli flere.

Den tyrkiske befolkningen telte i fjor nær 79 millioner mennesker. I år 2000 hadde landet mindre enn 68 millioner borgere.

Under gårsdagens tale gjorde Erdogan det klart at han gjerne ser at de blir enda flere. Presidenten  sier Tyrkia har «storslagne mål», og for å nå dem må «hver eneste borger i nasjonen bli mobilisert».

- Sterke familier fører til sterke nasjoner, sier Erdogan.

Presidenten har to døtre og to sønner med sin kone Emine. Hans yngste datter Sumeyye, har en framstående posisjon i kvinneorganisasjonen Kadem.

Erdogan har gjentatte ganger hisset på seg feminister og kvinneaktivister med sine kommentarer og sex og familieplanlegging.