Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnløse må betale selv

ASKER (Dagbladet): Ta en titt på tvillingene Per og Knut (4) og lillesøster Anne. Alle tre ble unnfanget i et laboratorium på Regionsykehuset i Trondheim. Nå vil politikerne fjerne tilbudet som har hjulpet tusenvis av barnløse par.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre sjarmtrollene beriker livet til mamma Tanja Guettler (33) og pappa Leif Høie (34). Det første prøverørsbarnet ble unnfanget og født på RiT. Mens jenta fra Sunndalsøra var en liten sensasjon i 1984, er prosessen med assistert befruktning i dag «en hverdagslig sak». Hvert år kommer det 1000 etterlengtede små nurk til verden ved hjelp av avansert medisinsk teknikk.

Vil fjerne tilbud

Men nå vil politikerne altså fjerne tilbudet. I forslaget til statsbudsjett for 2002 blir det foreslått å kutte støtten til assistert befruktning.

- Hjerteløst, sier Tanja Guettler og holder lille Anne tett inntil seg. I bakgrunnen høres tvillingene Per og Knut som snart er framme ved reisens mål i et land langt borte.

For 13 år siden fikk Leif Høie sitt livs sjokk. Etter sykehusopphold og en mengde prøver, fikk han dommen. Testikkelkreft med spredning til lungene. Det ble full rulle med cellegift og operasjon i åtte måneder. Leif hadde flaks, og fikk bukt med sykdommen. Før behandlingen startet fikk han vite at det var mulig å fryse ned sæd, for behandlingen kunne gjøre ham steril. I ti år lå sædcellene hans i en fryser på RiT. De har nå blitt til tre sprell levende unger.

40 000 pr. forsøk

- Vi er rystet over at ufrivillig barnløse par må betale behandlingen selv. Prislappen er 40000 kroner totalt per forsøk. Bare de mest ressurssterke kan greie det. Urettferdig! sier Leif Høie.

SV-politikeren Olav Gunnar Ballo, som selv er lege, støtter kravet om egenbetaling for ufrivillig barnløse.

- Det er ingen menneskerett å få egne barn, sa han i TV-programmet «Tabloid» tirsdag i forrige uke.

Sykdom

- Det er mildt sagt underlig at Ballo og SV vil stoppe tilbudet til alle dem som ikke kan få barn av medisinske grunner. Ufrivillig barnløshet er faktisk definert som sykdom. Derfor er dette forslaget usolidarisk og lite gjennomtenkt, sier Tanja og Leif, som kjenner mange som har blitt foreldre ved hjelp av leger og laboratoriepersonell.

- Blir forslaget vedtatt, kan det bli økonomisk ruin for mange. I Norge har vi råd til å hjelpe denne gruppa, sier Tanja.

  • Helseminister Dagfinn Høybråten vil ikke kommentere saken før statsbudsjettet legges fram fredag.
BEHOLD TILBUDET: Tvillingene Per og Knut (4) reiser ut i den store verden med briotog. Lille Anne på fire måneder har foreløpig nok med mamma Tanja Guettlers (33) armkrok. Pappa Leif Høie (34) som fikk testikkelkreft for 14 år siden, priser seg lykkelig over at de nedfrosne sædcellene har blitt til tre velskapte barn. - Nå vil vi slåss for at tilbudet til de ufrivillig barnløse opprettholdes, sier de.Foto: JEANETTE LANDFALL
Hele Norges coronakart