FEDMEPROBLEMER HOS BARN:  De gode holdningene må komme lenge før barna er åtte år, påker helseminister Jonas Gahr Støre. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET.
FEDMEPROBLEMER HOS BARN: De gode holdningene må komme lenge før barna er åtte år, påker helseminister Jonas Gahr Støre. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET.Vis mer

- Barns helse går foran foran foreldres egne valg

Hver femte 8-åring i Norge er overvektig. Støre: - Gode holdninger må komme lenge før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helseminister Jonas Gahr Støre har brukt mye av arbeidsdagen på en konferanse med oppdatering av helsetilstanden over hele kloden.

Derfor har han ikke fått satt seg inn i detaljene rundt observasjonene og utspillene fra den britiske helseministeren om sosiale sammenhenger rundt feilernæring hos barn.

Den store, internasjonale undersøkelsen «Global Burden of Disease» konkluderer blant annet med at smittsomme sykdommer er under bedre kontroll på verdensbasis, mens livsstilsykdommer er på vei opp.

- Selv om det er forskjeller mellom våre land, viser den globale studien at vi er omfattet av de samme hovedtrendene, også når det gjelder overvekt, kommenterer Støre.

Fedme hos barn er på lista over trusler mot den globale helsetilstanden.

Og et par momenter som helseministeren trekker fram fra norske undersøkelser, samsvarer med grovrisset av observasjoner som hans kollega Anna Soubry har kommentert fra sitt hjemland.

- Klare sosiale forskjeller - Vi kjenner klare sosiale forskjeller i Norge også. Menn i 40-årene med høyere utdannelse har mindre problemer med fedme enn tilsvarende aldersgruppe med lite utdannelse.

- Det samme skillet går mellom tradisjonell vestkant og østkant.  Og vi vet at hver femte 8-åring i Norge er overvektig, samtidig som vi vet at barn spiser de fleste måltidene hjemme, sier Støre til Dagbladet.

Han trekker fram et gammelt visdomsord, som går rett inn i holdninger om matvaner:

- En god barndom varer hele livet.

Støre peker på at Norge generelt har en god folkehelse, men at vi ikke lever på vår egen, isolerte øy upåvirket av internasjonale trender.

Individuell rett - ikke barn Regjeringens mantra er at informasjon og holdningsskapende arbeid fra en felles plattform, er nødvendig for at barn skal få en god start med kostholdsvaner og aktivitet for å forebygge livsstilproblemer som høyt blodtrykk, diabetes og kols.

- Det vil alltid være en debatt om hvor grensen går for hver enkelt innbyggers klare rett til individuelle valg opp mot samfunnets ansvar, krav eller tilrettelegging. Men barn kommer i en egen kategori. I vår kultur er det tradisjon for å beskytte ungene våre. Forskjeller som fester seg i barndommen viser seg også i helse utover i livet.

- Det er en av grunnene til at denne regjeringen har prioritert barnehagetilbud til alle. Slik får alle mulighet til noen felles holdninger om matvaner uavhengig av foreldrenes posisjon. Og slike holdninger må komme lenge før barna blir er åtte, sier Støre til Dagbladet.

- Momskutt ingen løsning I løpet av våren kommer en ny stortingsmelding om forebyggende helsetiltak - blant annet om psykisk helse og fysisk aktivitet.

- Er sunn mat for dyr?

- I en ideell verden burde alt vi fører i oss med helserisiko være dyrere enn det sunne - slik som tilfellet er med alkohol og tobakk. Nå har maten i Norge aldri vært billigere enn den er nå i forhold til forsørgeres inntekt. Det er iallefall ingen løsning å kutte momsen på enkelte varer. Vi må legge til rette for at den enkelte kan ta gode valg, og da handler mye om holdninger og informasjon, sier helseminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet.