Barns personvern

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BARN: Synes du det er rimelig å få vite hvilken kontroll, forskning og rapportering som skjer i forhold til barna dine? Synes du det er helt greit at barnet ditt skal gjennom en screening, i barnehage eller skole, uten at du er informert om det? Synes du det er helt greit at læreren kartlegger ditt barns psykiske helse, uten at du er gjort kjent med at det skjer? Har barn rett til personvern?

Sist høst fikk vi vite at alle førsteklassinger i Hamar-skolene skal få kartlagt sin sosiale kompetanse gjennom det første skoleåret, for å avdekke avvik med behov for tiltak. Det er mulig å reservere seg fra deltakelse i et slikt program. Men hvilket grunnlag har vi som foreldre til å vurdere om dette er et godt eller dårlig tilbud? Og hvor mange vil tørre å skille seg ut ved å takke nei til et slikt tilbud? Når vi i ettertid får høre fra en av våre fremste barnepsykologer, Magne Raundalen, at han ikke kan se hvordan dette gavner de barna som virkelig trenger det, virker kartleggingen meget betenkelig.

På flere skoler er det satt i gang en rekke programmer for å imøtekomme stadig større utfordringer knyttet til atferdsproblemer som ødelegger for skolens undervisning. Mest kjent er kanskje programmet PALS. Hvis et flertall av foreldre og lærere ved en skole godtar at denne form for program blir implementert, forplikter det alle til å delta. De som da mener at denne oppdragelsesteorien ikke er egnet for oppdragelse av eget barn, har ikke rett til å reservere seg. Programmet skal gjennomføres over en periode på 5 år, og legger igjen masse informasjon om det enkelte barns oppførsel og atferd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer