- Barnslig å true Norge

Amerikanere i Stavanger er stolte av USA, men flaue over George Bush. Og de sukker tungt over USAsambassadør, som truer Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Ambassadør John Doyle Ong hevdet onsdag at måten Norge opptrer på i Irak-konflikten, kan føre til varig skade på forholdet mellom Norge og USA.

- Huff, dette er som mobbing blant unger på lekeplassen. «Hvis ikke du gjør som jeg sier, vil jeg ikke være vennen din mer,» sier Gaye Rosland til Dagbladet.

Hun er morsmålslærer i engelsk og aktiv i foreningen US in Norway. I går satt hun sammen med en internasjonal vennegjeng og diskuterte politikk.

- Går USA til krig, er jeg redd for at det bare betyr mer terror mot uskyldige amerikanere, sier Rosland til Dagbladet.

Desperat trussel

Craig Whitson fra Oklahoma, kjent kokk i Stavanger, synes også USAs ambassadør John Doyle Ong går langt over streken når han antyder at USA vil vende Norge ryggen hvis ikke Norge stiller opp for USA nå.

- En venn blir ikke din fiende bare fordi dere har forskjellig syn på en sak. Det er dårlig gjort å true Norge, det er et desperat forsøk på å vinne oppslutning. USAs ledelse tror visst at bare de presser hardt nok på, så vil landene bøye seg og støtte krig i Irak. USA må ikke bruke sin makt til å tvinge fram en krig som store deler av verden er helt imot, sier Whitson til Dagbladet.

Stolt over å være fra USA

Rosland og Whitson sier de ikke er representative for alle amerikanere i Stavanger.

- Innen oljebransjen finnes det nok flere republikanere som ligger nærmere Bushs politikk, mener Rosland.

- Jeg er glad og stolt over å være amerikaner. Men USAs president representerer verken meg eller store deler av det amerikanske folk, mener Whitson.

Det amerikanske utenriksdepartementet i Washington D.C. har ingen kommentarer til saken.