Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Baron Larssen tukter Jeppe

KØBENHAVN (Dagbladet): Lars Andreas Larssen går for tida rundt i København og er noe så sjeldent som norsk baron. - Dette er jævlig morsomt og spennende, skriker han så høyt en forkjølelsesrammet stemme kan tåle fem dager før premieren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grønnegårds Teateret har gjort det vågale å invitere veteranen fra Nationaltheatret til å ta en av hovedrollene i «Jeppe på Bjerget».

Mens alle de andre på utendørsscenen i Kunstindustrimuseets have snakker pære dansk, river Larssen av seg replikkene på bonert riksmål og sier «redd» i stedet for «bange».

Nervøs

- Jeg improviserer litt med å legge inn norske ord og uttrykk i teksten. Premieren går av stabelen torsdag, og jeg er forferdelig nervøs. Det blir avsindig spennende å se om publikum forstår språket mitt, sier han mens det vanker skulderklapp og frekke tilrop fra kollegene.

De får svar som fortjent - og gjerne uttalt som hadde han selv fått en varm potet i munnen.

- Jeg er blitt tatt imot med en utrolig velvilje av de andre skuespillerne. Vi har funnet en slags bandesolidaritet, forteller Larsen.

Teatersjef Klaus Bondam kommer forbi og flirer at han blir nødt til å sette opp storskjermer for å kjøre danske undertekster. På et øyeblikk får han baronens kårde satt brutalt mot halsen og beskjed om å stå helt stille, hvis han ikke ønsker at den nasjonale fornærmelse skal ende i tragedie.

Tett på Holberg

I går ble stykket for første gang spilt helt igjennom med kostymer, hestevogn og sminke.

- De holder seg for øvrig veldig tett til Holbergs originale tekst, konstaterer forskeren Gunnar Sivertsen fra Universitetet i Oslo. Han er i gang med sin doktoravhandling om Holbergs verker, med hovedvekt på akkurat Jeppe Nielsens opplevelser før, under og etter oppholdet i baronens seng.

Runde tannpirkere

- Vi spiller fram til 18. august. Etter flere uker på hotell, har jeg nå fått egen leilighet med utsikt over byens tak.

Det eneste jeg ikke kan slå meg til ro med i forhold til de kontinentale vaner her nede, er at tannpirkerne er runde.

Det er helt forferdelig, og medfører at baronen løper rundt med en ånde som ser grønn ut, sier han - men virker ellers fornøyd. Et annet irritasjonsmoment er de dansker som svarer på engelsk, hvis baron Larssen spør om veien på norsk.

Slike krapyl får gjerne et nordnorsk foredrag om nordisk samarbeid med på kjøpet.

MED JEPPES KONE: Baron Larssen hygger seg med kollega Lisbeth Dahl, som har den lite takknemlige skjebnen å være Jeppes kone.

Foto: PETER EILERTSEN

I STORFORM: Lars Andreas Larssen i gemakkene under første gjennomspilling av "Jeppe på Bjerget" på Grønnegårds Teateret i København i går. Litt rusten i stemmen, men ellers i storform.

Foto: PETER EILERTSEN