AVLA ED: Justisminister William Barr avlegger ed før høringen i Senatets justiskomité onsdag. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
AVLA ED: Justisminister William Barr avlegger ed før høringen i Senatets justiskomité onsdag. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Vis mer

Barr dropper høring

USAs justisminister William Barr sier han ikke kommer til å stille til høring i Representantenes hus om Robert Muellers Russland-rapport torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Justisministeren har informert oss om at han ikke kommer til å møte til morgendagens høring, sier demokraten Jerry Nadler, som leder justiskomiteen i Representantenes hus.

Onsdag møtte Barr i Senatet, der Demokratene stilte spørsmål ved justisministerens oppsummering av Muellers 448 sider lange granskingsrapport om anklagene om russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Høringen skulle fortsette i Representantenes hus torsdag, men er altså nå avlyst.

Nadler anklager Trump-administrasjonen å forsøke å «diktere» vilkårene for høringen og at de prøver å «stå imot Kongressen».

Han tror årsaken til at Barr ikke stiller opp, er at han ikke vil.

- Han blir skremt av må møte en dyktig advokat, sier Nadler.

Ikke tilstrekkelig

I forkant av onsdagens høring ble det kjent at også Mueller var kritisk til Barrs gjengivelse av rapporten, noe han gjorde klart i et brev han sendte til justisministeren i mars.

I brevet , som ble offentliggjort av amerikanske medier onsdag, uttrykker Mueller bekymring over sammendraget Barr først sendte til Kongressen.

Justisministeren hevdet sammendraget inneholdt hovedkonklusjonene fra granskingen, men ifølge Mueller manglet det tilstrekkelig «kontekst, karakter og substans».

Mueller ber videre i brevet justisdepartementet om å offentliggjøre hans eget sammendrag for å unngå forvirring rundt innholdet rapporten.

Barr har siden oversendt en sladdet versjon av Mueller-rapporten til Kongressen, men Demokratene krever å få tilgang til hele granskingsrapporten og hevder at justisministeren har forsøkt å renvaske president Donald Trump for anklagene om å ha lagt hindringer i veien for etterforskningen.

TIL ANGREP: Donald Trump la selv ut denne videoen på sin Twitter-profil på dagen der spesialetterforsker Robert Muellers Russland-rapport legges fram. Video: Donald Trump / Twitter. Vis mer

- Renvasket ikke

Under onsdagens senatshøring forsvarte Barr sin framstilling av innholdet i Mueller-rapporten, og han avviste også at han har renvasket Trump.

- Jeg renvasket ikke. Jeg sa at vi mente at det ikke var tilstrekkelige beviser for å kunne fastslå at etterforskningen ble hindret, sa Barr.

Barr, som ble utnevnt til justisminister av Trump i februar, understreket videre at det ikke er justisministerens oppgave å dømme, men å påvise og eventuelt påtale lovbrudd.

Det amerikanske folk har nå fått Mueller-rapporten, og om de ikke liker måten Trump har opptrådt, så er det nytt valg om 18 måneder, sa han under høringen.

Forsøkte å påvirke

Mueller-rapporten konkluderer med at Russland utvilsomt forsøkte å påvirke valgutfallet i USA i Trumps favør, men at verken Trump selv eller noen i hans valgkampstab medvirket aktivt til dette.

Rapporten dokumenterer videre ti tilfeller der Trump skal ha forsøkt å hindre etterforskningen, men Muller tar ikke stilling til om dette bør få følger for presidenten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer