Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barroso har sin nye kommisjon klar

EUs nye president José Manuel Barroso har fått sin EU-kommisjon på plass, opplyser talsmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er tilbake på sporet. Nå må vi komme i gang med arbeidet så snart som mulig, sa Barroso da han torsdag kveld la fram sitt nye lag på et toppmøte i EU.

Den italienske utenriksministeren Franco Frattini blir ny justiskommissær, med ansvar også for asyl- og innvandringssaker, i stedet for den omstridte Rocco Buttiglione.

Barroso sa også at ungarske Andris Kovacs blir skiftet fra energiposten til stillingen som skattekommissær, mens den nye latviske kandidaten Andris Piebalgs blir energikommissær.

Både nederlandske Neelie Kroes og danske Mariann Fischer Boel, som også ble kritisert, beholder sine opprinnelige plasser.

Vanskelig start

Barroso fikk en vanskelig start på sin periode som president for EU-kommisjonen da han måtte trekke tilbake sitt første forslag fordi han sto i fare for å bli nedstemt i EU-parlamentet.

Denne gangen har Barroso i større grad samarbeidet med de forskjellige regjeringene i medlemslandene. Endringene han har lagt fram, regnes for å være relativt beskjedne etter den voldsomme medfarten hans første forslag fikk.

Både Buttiglione, som var hovedårsaken til opprøret mot det første forslaget på grunn av sitt konservative syn på abort og homofile, og den latviske kandidaten Ingrida Udre er borte.

Den latviske regjeringen trakk raskt tilbake hennes kandidatur og foreslo tidligere utenriksminister Andris Piebalgs som ny kandidat.

De øvrige problemene ble løst ved at ungareren Laszlo Kovacs bytter ansvarsområde, og at de nederlandske og danske kandidatene får beholde sine opprinnelige jobber som konkurransekommissær og landbrukskommissær.

Barroso avviste kritikken av Kroes og pekte på at risikoen for inhabilitet vil oppstå i mindre enn 1 prosent av sakene hun skal behandle.

Barroso ga uttrykk for stor optimisme når det gjelder muligheten for at det nye forslaget blir godkjent.

Økonomisk rapport

Hovedtema på torsdagens toppmøte er ellers en rapport som viser at EU er i ferd med å mislykkes i sitt mål om å bli verdens mest konkurransedyktige økonomi innen 2010.

Rapportens forfatter, Nederlands tidligere statsminister Wim Kok, kritiserer EU-lederne for ikke å vist nok politisk mot til å klare målsettingen som er en del av den såkalte Lisboaprosessen.

EU-lederne vil utvilsomt også drøfte situasjonen i Midtøsten i forbindelse med president Yasser Arafats alvorlige helsetilstand, og utsiktene til nye fire år med George W. Bush som USAs president.

Fredag møter EU-lederne Iraks midlertidige statsminister Iyad Allawi, som er kommet til EU for å be om hjelp. (®NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media